Ana SayfaGüncel19 Aralık Katliamı Ümraniye davasında yargılanan askerlere beraat

19 Aralık Katliamı Ümraniye davasında yargılanan askerlere beraat

HABER MERKEZİ – 19 Aralık Katliamı’nda dört tutuklu ve bir uzman çavuşun öldürüldüğü Ümraniye Cezaevi’ne dair yapılan davada yargılanan askerler, ‘kanıt bulunamadığı’ gerekçesiyle beraat ettirildi.

Ümraniye Cezaevi’ne 19 Aralık 2000’de düzenlenen, “Hayata Dönüş” adı verilen ve dört tutuklu bir de uzman çavuşun öldürüldüğü operasyona ilişkin 267 askerin yargılandığı davada karar verildi.

Kartal’dak, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin değişmiş olan ve dosyayı bugün devralan heyeti, müdahil avukatların tüm taleplerini reddettikten sonra kararı açıkladı.

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre 15 yıl önce açılan dava süresince hayatını kaybetmiş olan beş sanık hakkında davanın düşürülmesine karar verdi.

Mahkeme geri kalan 262 sanıktan bazıları hakkında açılmış olan “kasten yaralama” ve “işkence” suçlarından davanın da zamanaşımından düşmesine karar verdi.

Sanıklar, yargılandıkları “faili belli olmayacak şekilde kasten öldürme” suçundan da “aleyhlerine mahkumiyetlerine yeterli her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı kanıt bulunamadığı” gerekçesiyle beraat etti.

19 Aralık Katliamı

20 Ekim 2000’de Türkiye’nin geçmeyi amaçladığı F tipi cezaevi sistemini protesto etmek amacıyla yüzlerce tutuklu 19 temel taleple açlık grevine girmişti.

Siyasi tutukluların bir kısmı açlık grevinin 45. gününde taleplerin karşılanmaması nedeniyle ölüm orucuna başlamıştı.

Ölüm oruçları, 19 Aralık ‘ta başlayan ve “Hayata Dönüş Operasyonu” adı verilen bir katliamla sonlandırıldı.

Dönemin hükümeti, 19 Aralık günü sabaha karşı saat 04.30 sıralarında 20 cezaevinde aynı anda operasyon başlattı.

Bu operasyonlarda ağır silahlar, hala ne olduğu anlaşılamayan kimyasal yakıcı maddeler, iş makinaları, helikopterler ve gaz bombaları kullanıldı. Cezaevlerinin çatıları delinerek ve duvarları yıkılarak tutuklulara saldırıldı.

Yüzlerce asker, polis, gardiyan ve kontrgerilla birliği ile yapılan operasyonlarda 30 kişi öldürüldü, yüzlerce kişi de ağır şekilde yaralandı.

Ölüm orucu ve operasyon, 122 kişinin hayatını kaybetmesi, 500’den fazla insanın sakat kalması ile tarihteki yerini aldı.

Previous post
Macron'dan Türkiye'ye: IŞİD'le bağlantılı gruplarla çalışıyorlar
Next post
Antakya Mor Dayanışma Kadın Derneği mühürlendi