Ana SayfaDünya‘2 bin 600 Ezidi kadın ve çocuk hala kayıp’

‘2 bin 600 Ezidi kadın ve çocuk hala kayıp’

HABER MERKEZİ – Almanya Ezidiler Merkez Konseyi Başkanı İrfan Ortaç, 2 bin 600 Ezidi kadın ve çocuğun hala kayıp olduğunu açıkladı. Ortaç, binlerce Ezidi’nin IŞİD tarafından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu farklı ülkelere kaçırıldığını ifade etti.

Almanya Ezidiler Merkez Konseyi Başkanı İrfan Ortaç, IŞİD’in Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki Şengal’de yenilmesinin üzerinden beş yıl geçtiğini ancak hala binlerce Ezidi’nin kayıp olduğunu söyledi.

DW Türkçe’nin haber ajansı epd’ye dayandırdığı habere göre Ortaç, 2 bin 600 Ezidi kadın ve çocuğun hala kayıp olduğunu açıkladı.

Bunlardan bazılarının öldürüldüklerinden emin olduklarını söyleyen Ortaç, “Ancak çok sayıda hayatta kalan olduğunu da biliyoruz” diye konuştu.

Ortaç hayatta olan Ezidiler’in Türkiye, Suriye ve Irak’ta tutulduğunu bunun yanı sıra Suudi Arabistan, Katar, Pakistan, Libya ve Yemen’e kaçırılmış kadınlar olduğunu bildiklerini ifade etti.

Konsey başkanı, Ezidilerin Türkiye’ye kaçırılmalarının Türkiyeli makamlarca yasal hale getirildiğini de belirtti.

Ortaç, buna örnek olarak Kırşehir’deki yerel mahkemenin, Şengal’den Türkiye’ye kaçırılan 6 ve 8 yaşlarındaki iki Ezidi kardeşin, Irak’ta bir mülteci kampında bulunan ailelerine dönmelerindense, Türkiye’de bulundukları yetimhanede daha iyi yetiştirileceklerine hükmetmesini gösterdi.

İrfan Ortaç mahkemenin, konseyin çabalarını da sonuçsuz bırakarak, ailelerine dönmelerine izin vermemesinin yanı sıra, çocukları yetimhaneye bırakan kişi ya da kişilerin kimliklerinin tespit edilmemesini de “skandal” olarak nitelendirdi.

Çocukların kaldıkları yetimhanede Müslüman olarak yetiştirildiklerini dile getiren Ortaç, kardeşlerden kız olanının baş örtüsü takmaya zorlandığını da iddia etti.

‘IŞİD’li kadınlar da ceza almalı’

Öte yandan Almanya’ya dönen eski IŞİD’lilere ilişkin de açıklamalarda bulunan Ortaç, kadınların da ceza almasını umduğunu söyledi.

Medyada kadın cihatçıların genellikle “mağdurmuş gibi” gösterildiklerini savunan Ortaç, “Birçok Ezidi bana içlerinde en kötülerinin Avrupa’dan gelen erkek ve kadın cihatçılar olduğunu söylüyor” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Dargeçit JİTEM Davası’: Tanıklar da sanıklar da duruşmaya katılmadı
Sonraki Haber
Akit TV'nin hedef gösterdiği Cumhuriyet'e destek