Ana SayfaCezaevleri2019’da 50 hasta tutuklu yaşamını yitirdi

2019’da 50 hasta tutuklu yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – 2019 yılında 50 hasta tutuklu yaşamını yitirdi. İHD ve CİSST’in yıl içinde yetkili kurumlara yaptıkları 7 binin üzerinde başvuru ise yanıtsız bırakıldı. CİSST, tutukluları ölüme dek sürükleyen hastalıkların temel nedeninin cezaevlerindeki olumsuz koşullardan kaynaklandığına dikkat çekiyor.

Türkiye’deki cezaevlerinde 260 bin 144 kişi var. Bunların 202 bin 434’ü hükümlü, 57 bin 710’u ise tutuklu. Bu veriler Adalet Bakanlığı’na ait.

İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre ise cezaevlerinde 457’si ağır olmak üzere bin 333 hasta tutuklu bulunuyor.

Bunların birçoğu ölüm kıyısında yaşam mücadelesi verirken, Adli Tıp Kurumu (ATK) ve hastane raporlarına rağmen serbest bırakılmıyorlar.

Ceza Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) çalışanı Jiyan Ay, cezaevlerinde kalan tutuklularda en çok mide ve bağırsak iltihaplanması, reflü, gastrit, solunum yolları rahatsızlıkları ve akciğer hastalıklarının baş gösterdiğini belirtiyor.

Cezaevlerindeki koşullara dikkat çeken Ay, “Hastalıkların temel nedenleri koğuşların fiziki yapısı ve hijyen koşullarının olmaması” diyor.

50 hasta tutuklu yaşamını yitirdi

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat’ın haberine göre, 2019 yılı içinde hasta tutukluların durumuna ilişkin İHD tarafından yetkili kurumlara toplamda 214 başvuru yapıldı ancak bu başvuruların sadece 99’una cevap verildi.

Yine CİSST’in yaptığı 7 bin başvurunun da çoğu yanıtsız kaldı. Az sayıdaki yanıtta ise “Tutuklunun durumu ile ilgileniyoruz ve bir şeye ihtiyacı yoktur” denildi.

Haberde, resmi olmayan ancak çeşitli sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, 2019 yılında adli ve siyasi olmak üzere toplamda 50 hasta tutuklunun yaşamını yitirdiği belirtiliyor.


Cezaevlerinde ‘OHAL’ sürüyor, hasta tutukluların durumu kritik

Dünya Hasta Hakları Günü: Türkiye’de 457’si ağır bin 334 hasta tutuklu var


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Somali'deki saldırıyı El Şebab üstlendi
Sonraki Haber
İstanbul’da birçok yol trafiğe kapatılıyor