Ana SayfaÇalışma Yaşamı2020 asgari ücret miktarının yarın açıklanması bekleniyor

2020 asgari ücret miktarının yarın açıklanması bekleniyor

HABER MERKEZİ – Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dördüncü toplantısının yarın yapılacağı açıklandı. 2020 asgari ücret miktarının belirlenmesi bekleniyor.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücret miktarını belirlemek için üç kez toplanmıştı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, komisyonun dördüncü toplantısının yarın yapılacağını açıkladı.

Perşembe günü saat 14.00’te başlaması planlanan toplantıda, asgari ücret miktarının açıklanması bekleniyor.

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, geçtiğimiz günlerde 2020 yılı asgari ücretin ‘insan onuruna yaraşır şekilde’ tespit edilmesi konusunda ortak ilkelerin yer aldığı bir açıklama yapmıştı.

Türk-İş temsilcisi 2 bin 578 liranın altında açıklanan bir rakamı değerlendirmeye almayacaklarını söylerken, DİSK temsilcisi ise yapılan açıklamada asgari ücret ile ilgili ortak bir rakam yer almadığını belirtmiş ve net 3 bin 200 lira olması gerektiğini vurgulamıştı.


Üç sendikadan asgari ücret için ortak tutum


Önceki toplantılar

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki 2 Aralık’taki ilk toplantıda, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, “Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum” ifadesini kullanmıştı.

İşçi ve işveren temsilcileri de toplantıda görüş ve taleplerini dile getirmişti.

Türk-İş’in ev sahipliğindeki 10 Aralık’taki ikinci toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sunmuştu.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında 17 Aralık’taki üçüncü toplantıda ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nda (TİSK) toplanan komisyonda, işçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işverenleri temsilen TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç yer almıştı.

Toplantıda, TÜİK’in asgari ücret hesaplamasında dikkate alınan, bir çalışanın aylık gıda harcaması, hafif iş kolu için bin 940 lira, orta iş kolu için 2 bin 86 lira ve ağır iş kolu için 2 bin 331 lira olarak açıklanmıştı.

Mevcut asgari ücret net 2 bin 20 lira

Halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Ayşegül Doğan’ın davası Mart ayına ertelendi
Sonraki Haber
Selçuk Mızraklı'ya tahliye yok