Ana SayfaEkonomi2020 bütçesi Meclis’ten geçti: ‘Toplumun yoksullaşmasına neden olacak’

2020 bütçesi Meclis’ten geçti: ‘Toplumun yoksullaşmasına neden olacak’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı’nın hazırladığı ilk bütçe Meclis’te kabul edildi. Buna göre Savunma Bakanlığı; Hazine, Aile, Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının ardından en yüksek beşinci bütçeye sahip bakanlık konumunda. 2020 bütçesini değerlendiren ekonomist Özgür Müftüoğlu, “toplumun büyük kesiminin yoksullaşmasına neden olacak” uyarısında bulunuyor.

Meclis’te 12 gün süren görüşmelerin ardından 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi oylamaya sunuldu.

AKP ile MHP’nin oylarıyla kabul edilirken, yapılan oylamada 488 oy kullanıldı. 329 vekil ‘kabul’, 159 vekil ‘ret’ oyu verdi.

Cumhurbaşkanlığı’nın hazırladığı ilk bütçe olma özelliğini taşıyan 2020 bütçesinin kabul edilmesinin ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir mesaj paylaştı.

Erdoğan mesajında, “Türkiye Büyük Millet Meclisimizde bu gece Cumhur İttifakı’nın güçlü iradesiyle kabul edilen 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun ülkemize, milletimize, devletimize hayırlı uğurlu olmasını Cenab-ı Allah’tan diliyorum” ifadesini kullandı.

Ayrıca Erdoğan, “Şimdi hedeflerimize daha kararlı ve daha güçlü yürüme vakti” dedi.

En yüksek pay Hazine’de, MSB beşinci sırada

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 1 trilyon 92 milyar 21 milyon 197 bin TL, özel bütçeli idarelere 82 milyar 423 milyon 174 bin TL, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 7 milyar 623 milyon 700 TL ödenek öngörülüyor.

Bütçeden en yüksek payı 468,3 milyar lirayla Hazine ve Maliye Bakanlığı aldı.

Hazine’yi 125,8 milyar lirayla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve 125,4 milyar lirayla Milli Eğitim Bakanlığı takip etti. Diğer bakanlıklara ayrılan paylar ise şöyle:

  • Sağlık Bakanlığı: 58,9 milyar lira
  • Milli Savunma Bakanlığı: 53,9 milyar lira
  • Tarım ve Orman Bakanlığı: 40,3 milyar lira
  • Emniyet Genel Müdürlüğü: 39 milyar lira
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: 29 milyar lira
  • Adalet Bakanlığı: 19,7 milyar lira
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı: 17,8 milyar lira
  • İçişleri Bakanlığı: 9,7 milyar lira
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: 8 milyar lira
  • Ticaret Bakanlığı: 5,7 milyar lira
  • Dışişleri Bakanlığı: 4,6 milyar lira
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: 3,3 milyar lira
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı:  2,8 milyar lira

Böylece en yüksek beşinci bütçeye sahip bakanlık konumuna Milli Savunma Bakanlığı geldi. Jandarma Genel Komutanlığı’na da yaklaşık 23 milyar lira kaynak ayrıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na ise 11,5 milyar lira ayrılırken, muhalefet milletvekilleri Diyanet’e 2020 yılı için ayrılan ödeneğin sekiz bakanlığın bütçesini aştığını vurguladı.

Diğer yandan bütçede, genel bütçeli idareler arasında yer alan Cumhurbaşkanlığı’na yaklaşık 3,2 milyar lira, TBMM’ye 1,7 milyar lira, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’na ise 2,2 milyar lira kaynak ayrıldı.

Ekonomist Müftüoğlu: Yansıması topluma olacak

Meclis’te kabul edilen 2020 bütçesini değerlendiren ekonomist Özgür Müftüoğlu, “Toplumun büyük bir kısmı bu bütçenin kendisine ne getirdiğini ne götürdüğünü bilmiyor. Dolayısıyla son derece antidemokratik bir ortamda gerçekleşmiş, toplumun kaynaklarını siyasi iktidarın kendi istediği gibi kullanmasını sağlayan bir bütçe Meclis’ten geçti” dedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Günay’a konuşan Müftüoğlu, “Önümüzdeki dönemde hem vergilerdeki hem diğer kalemlerdeki artış topluma yansıyacak” diye belirtti ve ekledi:

“Satın aldığımız ürünleri ya da cebimize giren gelirleri daha da düşürecek. Bu da iktidar ve bir avuç sermayedarın bütçeden nemalanmasına, toplumun büyük kesiminin de yoksullaşmasına neden olacak.”

Suriye ve Libya’daki çatışma süreçlerinden kaynaklı bütçede önemli bir payın silah sanayine aktarıldığına da dikkat çeken Müftüoğlu, “Büyük pay silahlanmaya aktığı için toplumun temel ihtiyaçları olan eğitim, sağlık, yatırım gibi alanlara kaynak kalmıyor. Emeklilikte yaşa takılanlarda gördüğümüz gibi ‘bütçede açık oluyor’ denilerek insanların kazanılmış hakları dahi verilmiyor” dedi.

Türkiye’nin yatırım yapmak yerine Kanal İstanbul gibi projelerle oyalandığını söyleyen Müftüoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin üretime yönelik yatırıma ihtiyacı var. Türkiye küresel süreç içerisinde bundan önceki dönemlere göre daha geri bir yere düştü. Gelecek dönem Türkiye eldeki kamu arazilerinin, kaynaklarının satıldığı, bir yağma alanı haline gelecektir. Bu durum ülkeyi daha da çoraklaştıracak.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Antep'te iş cinayeti: İş makinesinin devrilmesi sonucu bir işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Atanmayan en az 460 bin: MEB 20 bin öğretmeni ‘sözleşmeli’ alacak