Ana SayfaGüncel21. yılında “Benim Adım Kırmızı” üzerine 21 makale

21. yılında “Benim Adım Kırmızı” üzerine 21 makale

HABER MERKEZİ – Erkan Irmak’ın Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Benim Adım Kırmızı Üzerine Yazılar” kitabı, Türkiye ve yurt dışında çıkan 21 makaleye yer veriyor.

Orhan Pamuk’un “Benim Adım Kırmızı” romanı, yayımlanışının 21. yılında 21 makaleden oluşan bir kitapla taçlanıyor.

Erkan Irmak’ın hazırladığı “Benim Adım Kırmızı Üzerine Yazılar” kitap, roman hakkında Türkiye ve yurt dışında çıkan 21 makaleye yer veriyor.

​Kitapta yazıları yer alan isimler şöyle: John Updike, Richard Eder, Dick Davis, Bahadır Sürelli, Erdağ Göknar, Feride Çiçekoğlu, Françoise Paulet Dubois, Tanju İnal, Mümtaz Kaya, Zelia Gregoriou, David Martyn, Azade Seyhan, Lucy Stone McNeece, Nedret Öztokat, Uşun Tükel, Emilia Parpala, Rimona Afana, Barish Ali, Caroline Hagood, Fatih Altuğ, Didem Havlioğlu, Alper Şahin, H. Esra Almas.

Pamuk’la söyleşi de var

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitapta ayrıca, Orhan Pamuk ile Benim Adım Kırmızı üzerine yapılmış bir de söyleşi var.

Kitap, yayımlanışından bu yana 52 dile çevrildi ve bütün dünyada beş milyona yakın sattı. Romanla ilgili edebiyatçılar, eleştirmenler ve sanatçılar incelemeler ve eleştiriler yayımladı.

“Keşke vaktim olsaydı da daha iyi bitirseydim demişimdir”

Orhan Pamuk, “Keşke vaktim olsaydı da daha iyi bitirseydim demişim” dediği “Benim Adım Kırmızı” romanıyla ilgili şunları söylüyor:

“Romanımdan memnunum. İyi ki onu öyle hissetmişim, yazmışım diye düşünüyorum. Pişmanlıklarım var mı? Pek çok! Pişmanlık duymadan arkada bıraktığım roman yoktur.
“Bir romanı yazarken kafam hep, çeşit çeşit düğümü, sahneyi, yeniden yeniden düşünür; acaba daha iyi nasıl yazardım derim. Tamamlamaya yakınken, bitirirken, keşke vaktim olsaydı da daha iyi bitirseydim demişimdir kendime. Bu yüzden hiçbir kitap bana tam bir tatmin duygusu vermemiştir, övgüler karşısında hep suçluluk duymuşumdur; çünkü kusurlu, eksik yerlerini ya da çok daha iyi olabilecek yerlerini bilirim.
“Bu pişmanlıklar bağlamında Benim Adım Kırmızı sevdiğim bir romanım. Beni mutsuz ya da huzursuz etmez. Kötü oldu diye geceleri uykuma girmez. Belki de en iyi romanım diye düşünürüm bazan.”
Previous post
ÖHD’den cinsel saldırıyı normalleştiren savcı hakkında suç duyurusu
Next post
Gazetecilerden Aziz Oruç çağrısı