Ana SayfaGüncel7’nci rapor: Şule İdil Dere yine ‘kusursuz’ bulundu

7’nci rapor: Şule İdil Dere yine ‘kusursuz’ bulundu

HABER MERKEZİ – İstanbul Kadıköy’de hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin açılan davada mahkemeye ulaşan 7’nci bilirkişi raporunda da Dere’nin ‘kusursuz’ olduğu belirtildi.

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Şule İdil Dere, 12 Mayıs 2016 tarihinde Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yürürken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybetmişti.

Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin görülen davada mahkemeye ulaşan 7’nci bilirkişi raporunda da Dere’nin ‘kusursuz’ olduğu belirtildi.

Hürriyet’ten Aziz Özen’in haberine göre davanın sanıkları kamyon şoförü Mümin Kılıç ile Deniz Hizmetleri Müdürü İbrahim Ruhi Kelleci’nin “asli derecede kusurlu”, İSTAÇ İş Güvenliği Uzmanı sanık Zafer Karasaçlı’nın ise “tali derecede kusurlu” olduğu kaydedildi.

Raporda, “Şule İdil Dere’ye, araç trafiğine kapalı park içinde yayalar için ayrılmış yaya yolunda kulağında kulaklık ile müzik dinleyerek cep telefonuna bakması hayatın olağan akışına ters olmadığından ve yaya olarak trafiğe kapalı parkta bulunduğu sırada karşısına kamyon çıkabileceği ihtimalini düşünüp buna karşın önlem alması akla, mantığı ve vicdana düşmeyeceğinden, kusur atfı mümkün olmamıştır” denildi.

Diğer altı raporda da Şule İdil Dere ‘kusursuz’ bulunmuştu

Savcılık tarafından soruşturma sırasında aldırılan raporda Şule İdil Dere’nin kusursuz bulunmasının ardından yargılama aşamasında aldırılan 3 farklı bilirkişi raporunda da sanıklar “asli kusurlu” bulunurken, Dere ise kusursuz bulunmuştu.

4 Ocak 2019 tarihinde görülen duruşmada mahkeme hakimi, soruşturma ve yargılama aşamasında alınan bilirkişi raporları arasında çelişki bulunduğunu ve mevcut bilirkişi raporlarının hüküm kurmaya elverişli olmadığını gerekçe göstererek, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir kez daha rapor alınmasına karar vermişti.

Mahkemeye sunulan 5’inci raporda da Şule İdil Dere’nin ‘kusursuz’, hafriyat kamyonu şoförü Mümin Kılıç’ın ‘asli kusurlu’, Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nde Asya Yakası Kıyı Temizlik Şefi Teyfur Bingöl’ün ‘tali kusurlu’, İBB adına işlemleri yürüten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nde Deniz Yüzeyi ve Kıyı Temizlik Şefi Saffet Altındağ’ın denetleme görevini eksik yaptığından ‘tali kusurlu’ olduğu ve başka bir kusur atfedilecek bir kişi olmadığı belirtilmişti.

İtiraz üzerine aldırılan 6’ncı bilirkişi raporunda ise Şule İdil Dere’nin ‘kusursuz’, kamyon şoförü Mümin Kılıç’ın ‘asli kusurlu’, işveren temsilcisi olarak değerlendirilen İbrahim Ruhi Kelleci, Teyfur Bingöl ve Zafer Karasaçlı’nın ise ‘tali kusurlu’ olduğu kaydedilmişti.




Önceki Haber
Britanya sandık başında: "Neoliberalizm oylanıyor"
Sonraki Haber
İnsan Hakları Haftası: Tecride dikkat çeken DTK’den çağrı