Ana SayfaDünyaABD Kongresi’nden Trump’a “Türkiye’ye yaptırım uygulansın” çağrısı

ABD Kongresi’nden Trump’a “Türkiye’ye yaptırım uygulansın” çağrısı

HABER MERKEZİ – ABD Kongresi, Trump yönetiminden Rusya’dan S-400 satın aldığı için Türkiye’ye yönelik yaptırımların uygulanmasını istedi.

ABD Kongresi, aylar süren görüşmelerin ardından Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) 738 milyar dolarlık 2020 yılı bütçesinde anlaşma sağladı.

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’nun silahlı hizmetler komisyonlarının üzerinde mutabık kaldığı Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın (NDAA) yıl bitmeden ABD Kongresi’nden geçmesi ve Başkan Donald Trump’ın onayına sunulması bekleniyor.

Her iki komisyon da Washington yönetimine, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için Türkiye’ye yaptırım uygulanması çağrısı yaptı.

Komisyonlar, Türkiye’nin S-400 füze savunma sistemini satın almasının F-35 programını tehdit ettiği yönünde görüş birliğine vardı.

Buna göre F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye transferinin yasaklanması istendi.

ABD Kongresi’nin Türkiye’yle ilgili önerileri ise bağlayıcılığı tavsiye niteliğinde.

Ayrıca Rusya’yla her tür askeri işbirliğinin yasaklanması da önerilirken, Türkiye’ye “Kuzey Akım 2” ve “TürkAkım” projeleri nedeniyle de yaptırım uygulanabileceği belirtildi.

ABD Kongresi, Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki ayrı meclisten oluşuyor.

Temsilciler Meclisi Demokratların, Senato ise Cumhuriyetçilerin kontrolünde.

S-400 krizi

Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması başta ABD olmak üzere NATO müttefiklerinin tepkisini çekmişti.

S-400’ler nedeniyle Ankara’ya karşı yaptırım tehdidinde bulunan ABD, Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı.

Washington yönetiminin S-400’ler aktive edilmediği takdirde yaptırım seçeneğinin rafa kaldırılabileceği önerisi Ankara tarafından reddedilmiş, kriz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım’da ABD Başkanı Donald Trump’la Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede de aşılamamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, yaptırımların hala masada olduğunu hatırlatarak, “Türkiye S-400’leri imha etmeli, iade etmeli veya onlardan ‘bir şekilde kurtulmalı’” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’leri test etmesini “endişeyle” karşıladığını ifade etmişti.


Karınca, BBC Türkçe



Önceki Haber
HDP'li vekil Uca'nın kolu kırılmıştı: Polisin müdahalesi hukuka uygunmuş
Sonraki Haber
Konya'da 2 katlı bina çöktü: İkisi çocuk üç kişi yaşamını yitirdi