Ana SayfaDünyaABD Senatosu’ndan Ermeni Soykırımı tasarısına onay

ABD Senatosu’ndan Ermeni Soykırımı tasarısına onay

HABER MERKEZİ- ABD Senatosu, Ermeni Soykırımı’nı tanıyan kanun tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Tasarının yasalaşması için ABD Başkanı Donald Trump’ın onayı gerekiyor.

Ermeni Soykırımı’nı tanıyan ve soykırımın her yıl anılmasını öngören yasa tasarısı ABD Senatosu’ndan geçti.

ABD Kongresi’nin alt meclisi Temsilciler Meclisi, tasarıyı 29 Ekim’de 11’e karşı 405 oyla kabul etmişti.

Tasarının Senato’dan da geçtiğini Senatör Bob Menendez Twitter’dan duyurdu.

Tasarıda şu üç ana madde yer alıyor: Ermeni Soykırımı’nın resmi törenlerle anılması; ABD hükümetini Ermeni Soykırımı’nı ya da herhangi bir soykırımı inkâr etmeye yönelik çabaların reddedilmesi; Ermeni Soykırımı’na dair gerçeklerin eğitim yoluyla anlaşılmasının teşvik edilmesi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın tasarıyı veto etme yetkisi bulunuyor.

Ancak, ABD anayasasına göre, Başkan tarafından veto edilen bir tasarının üçte iki çoğunlukla bir daha kabul edilmesi halinde, veto geçersiz oluyor.

Ankara tepkili

Karara bütçe görüşmelerinin devam ettiği Meclis’te bulunan dört partiden kınama geldi. AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti kararı kınadı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da tasarının kabul edilmesine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

“Kabul edilen Ermeni yasa tasarısı ikili ilişkilerimizi tehlikeye atmaktadır. Yaptırımlar ve tehditler ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumaktan vazgeçiremeyecek.
“Bu karar, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere hiçbir fayda sağlamayacaktır. Ermeni kardeşlerimizden, bilimsel ve akademik kanallar aracılığıyla uzlaşma çabalarını zora sokacak bu kararı engellemelerini bekliyoruz.
“Tarih, bu kararları ABD Kongresi’nden bazı üyelerinin Türkiye’ye karşı sorumsuz ve akılcı olmayan eylemleri olarak görecek. İki ülke arasında uzun süreli bir hasara neden olmaktan sorumlu taraf olarak tarihe geçecekler.”

Soykırımı tanıyan ülkeler

Ermeni Soykırımı’nı şu ana kadar tanıyan ülkeler şöyle: Ermenistan, Almanya, Arjantin, Avusturya, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Çekya, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada, Kıbrıs, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, Suriye, Şili, Vatikan, Venezuela, Yunanistan.


Ermeni Soykırımı tasarısının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karınca'nın vizyon seçkisinde bu hafta Sicilya mafyasının ilk 'Hain'i var
Sonraki Haber
Hakkari'de beş alan “özel güvenlik bölgesi” ilan edildi