Ana SayfaDünyaABD’den Erdoğan’ın İncirlik ve Kürecik tehdidine ilk yorum

ABD’den Erdoğan’ın İncirlik ve Kürecik tehdidine ilk yorum

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İncirlik ve Kürecik tehdidine ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı Esper, “Ne kast ettiklerini ve ne kadar ciddi olduklarını savunma bakanı mevkidaşımla konuşmam gerek” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Senatosu’nun Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etmesi üzerine “Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik’i de kapatırız, Kürecik’i de kapatırız” diyerek Washington’a tepki göstermişti.

Söz konusu açıklamaya ilişkin ABD’den ilk yorum Savunma Bakanı Mark Esper’den geldi.

“Bu konu şimdiye kadar bana gelmedi” diyen Esper, konuyu gazetelerden öğrendiğini ifade etti.

Esper, “Dolayısıyla ne kast ettiklerini ve ne kadar ciddi olduklarını savunma bakanı mevkidaşımla konuşmam gerek” dedi.

ABD Savunma Bakanı, Türkiye’nin Kürecik Radar Üssü’nü kapatmak istemesi halinde bunu NATO’yla müzakere etmesi gerektiğini de söyledi.

Esper, “Türkiye egemen bir devlet olmasıyla birlikte, kendi ülkesinde NATO üs ve askerlerini barındırıp barındırmama konusunda doğal olarak hakları var. Ancak tekrar ediyorum eğer söylediklerinde ciddilerse, bu bir ittifak ve ittifaka yönelik taahhütlerinizle ilgili bir konudur” diye konuştu.

“Erdoğan’ın tehdidi iç politik manevra”

ABD Kongresi’nin, Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım talebinde bulunması ve son olarak Ermeni Soykırım yasa tasarısının Senato’dan geçmesi Washington-Ankara hattında gerilimi artırmış durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İncirlik ve Kürecik üslerinin gündeme gelebileceğini söylemişti.

Hamburg Üniversitesi Barış Araştırmaları ve Güvenlik Politikası Enstitüsü’nden Ulrich Kühn, Erdoğan’ın İncirlik ve Kürecik’i kapatma tehdidini DW’ye değerlendirdi.

Kühn, Ankara’dan gelen çıkışın iç politikaya dönük bir güç gösterisi olduğu görüşünde.

Almanya basınında yer alan yorumlarda da Türkiye’nin İncirlik ve Kürecik üslerini kapatma tehdidi ön plana çıkıyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung’a göre “Eğer Erdoğan tehdidini uygular ve İncirlik’i Amerikan silahlı kuvvetlerine kapatırsa, ikili ilişkilerde yeni bir dip noktaya ulaşılmış olur ve bunun da ötesinde Türkiye’nin gerçekten bir NATO üyesi olup olmadığı sorusu daha sık sorulmaya başlar.”

Gazete, “S-400 sistemlerinin satın alınması bir provokasyondu, İncirlik’in kapatılması ise eşi benzeri olmayan bir aşağılama olur” diye de belirtiyor.


Karınca, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi
Previous post
Balıkesir'de kafe sahibinden trans kadına ayrımcılık
Next post
Medeni Yıldırım davası: ATK'den talep edilen bilirkişi raporu hazırlanmamış