Ana SayfaEkolojiAdalar’daki atlar için İBB önünde eylem ve çağrı

Adalar’daki atlar için İBB önünde eylem ve çağrı

HABER MERKEZİ – Büyükada’da ruam hastalığı nedeniyle 81 atın öldürülüp toplu şekilde açılan çukurlara gömülmesinin ardından hayvan hakları aktivistleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası önünde eyleme başladı. Burada bir bildiri okuyarak taleplerini sıralayan aktivistler, İBB Başkanı İmamoğlu ile bugün bir görüşme gerçekleştirecek.

İstanbul Büyükada’da 81 at öldürülerek açılan çukurlara toplu olarak gömülmüştü.

Uygulamaya ilişkin Adalar Kaymakamlığı, atların halk arasında “at vebası” olarak bilinen ruam hastalığına yakalandığı ve bu yüzden öldürüldüğünü ifade etmişti.

81 atın öldürüldüğünün açıklamasının ardından hayvan hakları aktivistleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde eyleme başladı.

Burada 347 hayvan hakları dernek ve topluluğu ortak imzalı bir basın açıklaması yayımladı.

Hastalığın tespiti için izlenen yöntemin belirsizliğine ve sürecin şeffaf yürütülmediğine dikkat çeken aktivistler, atlı faytonların kaldırılmamasının sebep olduğu ruam hastalığının bir halk sağlığı sorununa dönüştüğüne dikkat çekti.

Hak savunucuları, “Çok büyük bir halk sağlığı krizine dönüşebilecek ve yetkililerin şeffaflıktan uzak şekilde yönetmeye çalıştığı bu sürecin, sadece Adalar’daki insan ve hayvan sağlığını değil tüm kenti tehdit ettiğini de vurgulamak isteriz” dedi.

Talepler

İmzacı dernek ve toplulukların talepleri arasında şunlar var.

  • Adalardaki tüm canlıların sağlığı için gerekli tedbirlerin en üst seviyede alınması ve gerekiyorsa karantina uygulamasının kapsamının genişletilmesi,
  • Atlara gerekli sağlık koşullarını sağlamayan başta Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe teşkilatı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi olmak üzere tüm yetkili kurum ve sorumlu şahıslar hakkında inceleme başlatılması,
  • Hastalığı tespit edilen atlara uygulanan testler ve laboratuvar sonuçlarının ve ayrıca 81 ata uygulanan (ve hastalık tespit edilecek atlara uygulanacak)öldürme yönteminin kamuoyuyla paylaşılması,
  • Adalarda ekolojik ulaşım alternatiflerinin bir an önce devreye sokulması,
  • Atların bir daha asla yarışma, yük taşıma, kumar objesi olmak dahil, herhangi bir nedenle insanlar tarafından kullanılmayacaklarının güvence altına alınmasıyla birlikte fayton uygulamasına son verilmesi ve talepleri halinde, fayton işçilerine Belediye bünyesinde ekolojik istihdam olanakları sağlanması,
  •  Faytonlardan kurtarılan atların yaşam haklarının güvence altına alınarak, ömürlerinin sonuna kadar yaşamsal ihtiyaçlarının giderileceği, her türlü tehlike ve tehditten uzak bir şekilde özgürce yaşayacakları bir tesisin yapılarak burada yaşamaları ve bu aşamada gönüllüler ve sivil toplum örgütleriyle iş birliği ve eşgüdüm sağlanmasıdır.

Bu arada bu akşam saat 19.30’da bir grup hayvan hakları aktivisti İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir görüşme gerçekleştirecek.

Ruam hastalığı nedir?

Halk arasında mankafa hastalığı olarak da bilinen Ruam hayvanlardan diğer hayvanlara veya insanlara bulaşabiliyor.

Enfeksiyon deride, solunum sisteminde ve özellikle akciğerde nodül ve ülserlerin oluşumu ile karakterize.

Ruam hastalığı hem atlarda hem de insanlarda farklı bölgelere hücum ederek bu bölgelerde belirtiler gösterebiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ağaç kıyımı: 17 yılda 5 kat arttı, çoğu orman maden sahalarına açıldı
Sonraki Haber
2010'ların en iyi caz parçaları