Ana SayfaEkolojiAğaç kıyımı: 17 yılda 5 kat arttı, çoğu orman maden sahalarına açıldı

Ağaç kıyımı: 17 yılda 5 kat arttı, çoğu orman maden sahalarına açıldı

HABER MERKEZİ – Orman alanlarındaki endüstriyel ağaç kesimi, 17 yılda 5 kat arttı. Durumun vahametine dikkat çeken CHP’li Orhan Sarıbal, yok edilen ormanların çoğunlukla maden sahalarına açıldığını ya da müteahhitlere devredildiğini belirtiyor.

Orman alanlarındaki endüstriyel ağaç kesimi artıyor.

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2003 yılında yaklaşık 7.3 metreküp olan “endüstriyel” amaçlı ağaç kesimi 2018 yılında 19 milyon metreküpe çıktı.

Yani ağaç kesimi 17 yılda 5 kat arttı.

Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, bu rakamın daha da artacağını belirtiyor.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Sarıbal, 2019 hedefinin 35 milyon metreküp olarak belirlendiğini öğrendiklerini söyledi.

Sarıbal, “Orman ürünleri bizim ülkemizin en önemli alanlarından biri. 9,5-10 milyon metreküp orman kesimi 35 milyon metreküpe çıkarıldı. Yetişmesi yüzyıllar süren ormanlar yok edildi” dedi.

Maden sahalarına açıldı

Ormanların bir yandan maden sahalarına açıldığını belirten Sarıbal, bir yandan da zamanı gelmediği halde genç ağaçların kesildiğini söyledi ve “yok edilen ormanların ağaç şovlarıyla örtülmeye çalışıldığını” ifade etti.

İktidarı eleştiren Sarıbal, “AKP ormanın gerçek sahibi olan köylüyü ormandan çıkardı ve yerine maden şirketlerini, müteahhidi koydu. Ormanın sahibi keçidir, ormanın sahibi orman köylüsüdür, ormanın sahibi oranın halkıdır” dedi.




Önceki Haber
Karınca’nın vizyon seçkisinde bu hafta: 'Ema' ve 'Skywalker'ın Yükselişi'
Sonraki Haber
Adalar'daki atlar için İBB önünde eylem ve çağrı