Ana SayfaGüncelAİHM, Osman Kavala kararını 10 Aralık’ta verecek

AİHM, Osman Kavala kararını 10 Aralık’ta verecek

HABER MERKEZİ – AİHM, 2 yılı aşkın bir süredir tutuklu olan Osman Kavala’nın başvurusuna ilişkin kararını 10 Aralık’ta açıklayacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 765 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın başvurusuna ilişkin kararını 10 Aralık Salı günü açıklayacağını duyurdu.

Kavala’nın 8 Haziran 2018 tarihinde AİHM’e yaptığı başvurusunda, hakkındaki geçici tutukluluk kararının ve bu kararın uzatılmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) emniyet ve güvenlik haklarıyla ilgili 5’inci maddesine aykırı olduğu savunulmuştu.

“Çıkarılan zorluklar” nedeniyle hakkındaki geçici tutukluluk ve tutukluluğun devamı kararlarına itiraz edememiş olması ve Anayasa Mahkemesi önündeki sürecin uzunluğunun da AİHS’nin aynı maddesine aykırı olduğu belirtilen başvuruda, ayrıca Kavala hakkındaki tutukluluk kararının siyasi nedenlerden ötürü verildiğini, bu durumun AİHS’nin 18’inci maddesine aykırı olduğu ileri sürülmüştü.

Kavala’nın tutuklanması ve Gezi Davası

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım 2017’de tutuklanmıştı.

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kavala, Gezi Davası’nda 15 hak savunucusuyla beraber yargılanıyor.

Gezi Parkı’nda başlayan protestoları “örgütlemek ve finanse etmek” ile suçlanan Kavala ve diğer hak savunucuları hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

Yiğit Aksakoğlu’nun tahliye edilmesiyle tutuklu sanık olarak sadece Kavala’nın kaldığı Gezi Davası’nın bir sonraki duruşması 24 Aralık’ta görülecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İlkay Akkaya ölümle tehdit edildiğini açıkladı, Adalet Bakanlığı'na seslendi
Sonraki Haber
Dört anayasa uzmanından üçü Trump için 'azledilmeli' dedi