Ana SayfaGüncelAİHM’den Osman Kavala kararı: Derhal serbest bırakılsın

AİHM’den Osman Kavala kararı: Derhal serbest bırakılsın

HABER MERKEZİ – AİHM, 2 yılı aşkın bir süredir tutuklu olan Osman Kavala’nın başvurusuna ilişkin hak ihlali kararı verdi ve Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmetti. Kararın ardından açıklama yapan Kavala’nın avukatları, “AİHM kararını haklı ancak geç kalmış bir hukuki kazanım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 770 gündür tutuklu bulunan iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala’nın başvurusuna ilişkin kararını açıkladı.

AİHM, Osman Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar verdi.

1’e karşı 6 oyla alınan kararda mahkeme, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına da hükmetti.

Kararı Twitter üzerinden duyuran avukat Benan Molu, şunları kaydetti:

Kavala’nın avukatları: Haklı ancak geç kalmış bir kazanım

Kararının ardından Kavala’nın avukatları Köksal Bayraktar, Deniz Tolga Aytöre ve İlkhan Koyuncu yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Mahkeme, ‘Osman Kavala’nın şiddete başvurmaya niyeti olduğu yönünde herhangi bir makul şüphenin bulunmadığı, Kavala’nın yalnızca sözleşmenin güvence altına aldığı hakları kullandığı ve bu eylemlerin bir insan hakları savunucusunun olağan fiil ve faaliyetlerinden ibaret olduğu, başvurucunun uzun tutukluluk halinin hak savunucusunu sessizleştirmek art niyeti taşıdığı’ gerekçeleriyle ihlal kararı vermiş ve derhal serbest bırakılması gerektiği sonucuna ulaşmıştır.
“Biz, Osman Kavala avukatları olarak, AİHM kararını haklı ancak geç kalmış bir hukuki kazanım olarak değerlendiriyoruz.
“Türkiye’nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nin bir organı olan AİHM kararının yerindeliği ve bağlayıcılığı tartışma konusu yapılamayacak kadar net ve açıktır.
“Bununla beraber, söz konusu karar içeriğinin yargı sistemimizde ilk kez yer aldığı şeklindeki yaklaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Zira, Anayasa Mahkemesi’nin değerli başkan ve üyeleriyle, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin görev değişikliği uygulamasından önceki sayın başkanının AİHM ile aynı doğrultuda tespit ve kararlara imza attıkları halde, çoğunluk sağlanamadığı için, bu karar ve tespitler yargı sistemimizde hak ettiği yeri alamamıştır.
“10 Aralık İnsan Hakları Günü gibi anlamlı bir tarihte açıklanan bu önemli kararın hukuk sistemimizde oluşturulmaya çalışılan yargı reformu uygulamalarına katkı sağlamasını diliyoruz. Müvekkilimiz Osman Kavala’nın bu karar uyarınca, özgürlüğüne bir an önce kavuşmasını sağlayacak adımların vakit kaybetmeden atılmasını önemle vurguluyoruz.”

Kavala’nın AİHM başvurusu

Osman Kavala’nın 8 Haziran 2018 tarihinde AİHM’e yaptığı başvurusunda, hakkındaki geçici tutukluluk kararının ve bu kararın uzatılmasının AİHS’in emniyet ve güvenlik haklarıyla ilgili 5’inci maddesine aykırı olduğu savunulmuştu.

“Çıkarılan zorluklar” nedeniyle hakkındaki geçici tutukluluk ve tutukluluğun devamı kararlarına itiraz edememiş olması ve AYM önündeki sürecin uzunluğunun da AİHS’nin aynı maddesine aykırı olduğu belirtilen başvuruda, ayrıca Kavala hakkındaki tutukluluk kararının siyasi nedenlerden ötürü verildiğini, bu durumun AİHS’nin 18’inci maddesine aykırı olduğu ileri sürülmüştü.

Kavala’nın tutuklanması ve Gezi Davası

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım 2017’de tutuklanmıştı.

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kavala, Gezi Davası’nda 15 hak savunucusuyla beraber yargılanıyor.

Gezi Parkı’nda başlayan protestoları “örgütlemek ve finanse etmek” ile suçlanan Kavala ve diğer hak savunucuları hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

Yiğit Aksakoğlu’nun tahliye edilmesiyle tutuklu sanık olarak sadece Kavala’nın kaldığı Gezi Davası’nın bir sonraki duruşması 24 Aralık’ta görülecek.

Previous post
Türkiye'de her beş kişiden dördü 'insan hakları ihlal ediliyor' diyor
Next post
Ankara'da üniversite öğrencisi ırkçı grubun saldırısına uğradı