Ana SayfaDünyaAkar’dan Libya açıklaması

Akar’dan Libya açıklaması

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya’ya asker gönderileceği tartışmalarına ilişkin, “TSK her türlü görevi yapmaya hazır” dedi. Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli hükümetin Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa ise Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi adımının ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki komutanlar İdlib sınırındaki birlikleri ziyaret etti.

Akar, burada yaptığı açıklamada Libya’ya asker gönderileceği tartışmalarına ilişkin, “TSK her türlü görevi yapmaya hazır” dedi.

Akar, İdlib’deki 12 gözlem noktasının boşaltılmayacağını belirterek “Gözlem noktalarına saldırı olursa karşılık verilir” diye konuştu.

Tezkerenin Meclis’e gelmesi bekleniyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Davete icabet ederiz” diyerek asker gönderme sözü vermiş ve Libya’ya asker göndermek için tezkereyi Meclis’e sunacaklarını açıklamıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis’e gelmesi beklenen Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereye ‘evet’ demeyeceğini açıklamıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 2 Ocak’ta Meclis’in olağanüstü toplanmasına ve Libya tezkeresine destek vereceğini duyurmuştu.

HDP Sözcüsü Günay Kubilay da partisinin Libya’ya asker gönderilmesine karşı olduklarını açıklamıştı.

İyi Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, ise Libya’ya asker gönderme işine “negatif” baktıklarını belirterek “Bunun için masada gücümüzle kuvvetimizle bulunalım ama Libya’daki bir iç savaşın unsuru haline getirecek riskli adımlara karşı da temkinli olalım” demişti.

Bu açıklamaların ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, 30 Aralık Pazartesi günü için Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den randevu talep ettiği bildirilmişti.

Bu kapsamda, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin önümüzdeki hafta Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Tobruk merkezli Libya hükümeti: Asker gönderilmesi kabul edilemez

Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli hükümetin Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa ise Güney Kıbrıs’a yaptığı ziyaret sırasında Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi adımının ‘kabul edilemez’ olduğunu belirtti.

İsa, Türkiye’nin eylemlerinin gerginliği artırdığını ve bölgeyi daha geniş ölçekte istikrarsızlaştırdığını ileri sürdü.

“Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme isteği kabul edilemez bir durum.” diyen İsa, “Böylesi istenmeyen bir müdahale, dostane bir ülkenin işlerinde karışıklığa neden olur” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Tobruk merkezli hükümetin Temsilciler Meclisi Başkanı, Trablus hükümetinin Türkiye ile anlaşma yapma yetkisinin bulunmadığını ifade etti.

Söz konusu anlaşmanın önce Libya Meclisi’nde onaylaması gerektiğini kaydeden Akile Salih İsa, yaşanan süreci ‘yasal dayanaktan yoksun, uluslararası hukukun açık bir ihlali’ olarak tanımladı.

İtalya Başbakanı Conte’den Türkiye’ye Libya çağrısı

Bu arada İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de Türkiye’ye Libya’ya askeri müdahaleden kaçınması çağrısı yaparak, siyasi çözümden yana olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile telefonda görüştüğünü belirten Conte, Ankara’nın “Libya’ya müdahalesinin gerilimi daha da artıracağını” meslektaşlarına ilettiğini söyledi.

Libya’da ikili yönetim

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirirken, Erdoğan’dan “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebiliriz” açıklaması gelmişti.

Nitekim Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir yetkili, Türkiye’den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduklarını açıklamıştı.


Karınca, Euronews

Libya tezkeresi Meclis’e geliyor, kim ne diyor?

Bloomberg: Türkiye, Suriye’de desteklediği grupları Libya’ya gönderecek

“Tunus’un ardından Cezayir’e gitmek isteyen Erdoğan geri çevrildi”

Libya Türkiye’den ‘resmen’ askeri destek istedi

Türkiye Libya’ya asker göndermeye hazırlanıyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İmamoğlu'ndan Akşener'e Kanal İstanbul ziyareti
Sonraki Haber
The Independent'a göre 2019'un en iyi 20 filmi