Ana SayfaToplumsal CinsiyetAnkara’da cinsel saldırı davası öncesi gözaltına alınan kadınlar serbest

Ankara’da cinsel saldırı davası öncesi gözaltına alınan kadınlar serbest

HABER MERKEZİ – Ankara’da bir kadını cinsel saldırıya maruz bıraktığı için yargılanan Hasan Bilgili’nin duruşması öncesi açıklama yapmak isterken polislerce gözaltına alınan üç kadın serbest bırakıldı. Kadınlara “kabahatler kanuna muhalefet” gerekçesiyle 320’şer TL para cezası kesildi.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde akademisyen olan Prof. Dr. Hasan Bilgili, kendisine ait Çayyolu Mahallesi’ndeki hayvan hastanesinde çalışan veteriner bir kadını darp edip cinsel saldırıya maruz bırakmıştı.

Kadının şikayeti üzerine tutuklanan Bilgili, kısa bir süre sonra tahliye edilmiş ve hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’, ‘cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma’, ‘tehdit‘ ve ‘hakaret‘ suçlarından 27 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Geçtiğimiz gün açıklama yapan Hasan Bilgili’nin avukatları, davadan çekildiklerini bildirmişti.

Delilleri yok etmede yardım ettiği belirtilen Serkan Durmaz hakkında da “basit cinsel saldırı”, “alıkoyma, tehdit, hakaret”, “suç delillerini yok etme”, Hüseyin Şenyurt hakkında ise “delilleri yok etme” suçundan dava açıldı.

Bilgili, Durmaz ve Şenyurt’un yargılanacağı davanın ilk duruşması bugün Ankara 31’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Gözaltına alınan kadınlar serbest

Polis, duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapmak isteyen Ankara Kadın Platformu’na ise izin vermedi.

Adliye kapısında açıklamaya yapan platform üyesi Aysun Gençtanır, “Hukuksuzca katilleri korumak isteyenler bizlere engel olmaya çalışıyorlar. Ne olursa olsun AKP’nin yakasından da katillerin yakasından da elimizi çekmeyeceğiz. Susmuyoruz, Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” dedi.

Polisin engellemesine tepki gösteren kadınlar “Polis defol bu sokaklar bizim”, “Kadın düşmanısınız hepiniz, katilleri koruyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Adliye kapısı girişinde kadınları itekleyerek, binaya sokmaya çalışan polis, kadınların tepki göstermesi üzerine platform üyeleri Betül Koca, Aysun Gençtanır ve Büşra Gerçek’i sürükleyerek, gözaltına aldı.

Gözaltına alınan üç kadın, götürüldükleri hastanede yapılan kontrollerin ardından serbest bırakıldı.

Kadınlara “kabahatler kanuna muhalefet” gerekçesiyle 320’şer TL para cezası kesildi.

Gazetecilere darp edildi

Gazetecilerin görüntü almasına da izin vermeyen polis, gazetecileri iterek, adliye kapısından uzaklaştırdı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre bu sırada adliye önünde açıklamayı takip eden gazeteciler de darp edilerek, görüntü almaları engellendi.

Polise tepki gösteren Evrensel Gazetesi muhabiri Burcu Yıldırım, “Biz işimizi yapıyoruz. Bizi itip, kalkamazsınız” demesi üzerine bir polis, Yıldırım’a “Git şikayet et” dedi.

Sonrasında gazeteciler ve kadınlar duruşmayı takip etmek üzere salona geçti.

Previous post
Antalya için 'kırmızı kod' uyarısı: Şiddetli yağışlar nerelerde etkili olacak?
Next post
Tutuklu gazeteciler Eser ve Topaloğlu'ndan mesaj