Ana SayfaÇalışma YaşamıAsgari ücret görüşmeleri: İlk toplantı yapıldı, zam pazarlığı sürüyor

Asgari ücret görüşmeleri: İlk toplantı yapıldı, zam pazarlığı sürüyor

HABER MERKEZİ – 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Burada konuşan Türk-İş’ten Nazmi Irgat, asgari ücretin düşük belirlenmek istendiğini söyleyerek, “2020’de asgari ücretle çalışanlardan fedakarlık beklenmemelidir. Fedakarlığı ekonomik gücü olanlar yapmalıdır” dedi.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığındaki toplantıda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.

Bakan Selçuk 2023 hedefleri doğrultusunda önceliklerden birinin istihdamı korumak ve daha da artırmak olduğunu ifade etti.

Selçuk, “Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canıgönülden diliyorum” dedi.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise zamlar nedeniyle geçim koşullarının ağırlaştığını söyledi.

Irgat, “Türkiye’de istihdam ve işsizlik sorunun temelinde uygulanan ekonomik ve mali politikalar bulunmaktadır. İşçinin emeği ve birikimine yönelik uygulamalardan artık vazgeçilmelidir” dedi.

2020 yılı için asgari ücretle çalışanlardan fedakarlık beklenmemesi gerektiğini belirten Irgat, “Fedakarlığı ekonomik gücü olanlar yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Halen geçerli olan asgari ücretin bekar bir işçi için günlük net 67 lira 36 kuruş olduğuna dikkati çeken Irgat, asgari ücretin pazarlık ücreti olmadığını belirterek asgari ücretin ülkede uygulanmakta bulunan ekonomik ve sosyal politikaların bir yansıması olduğunu dile getirdi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise “Asgari ücretin, ekonomik verileri ve ülke gerçeklerini dikkate almayan siyasi polemiklere malzeme edilmemesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

Koç, asgari ücretin, çalışanların “geçim ücretini” değil, çalışanlara ödenebilecek “en alt limiti” ifade eden bir gösterge olduğunu söyledi.

Koç, “Bu doğrultuda belirlenecek ücrette, ülkenin ekonomik durumu ve işletmelere olan etkisi de göz önünde bulundurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki işletmelere yansıyacak olumsuz etkiler çalışanlarımızı da aynı yönde etkileyecektir” dedi.

nazmi ırgat ile ilgili görsel sonucu

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat, toplantının ardından bir açıklama daha yaparak asgari ücretin düşük belirlenmek istendiğini söyledi.

“Asgari ücret daha tespit edilirken eksiktir” diyen Irgat’ın açıklaması şu şekilde:

“2019 yılı asgari ücret belirlenirken, görev verilen istatistik kurumu tek bir işçinin geçim ücretini net 2 bin 213 lira 40 kuruş olarak hesaplamıştır. Bu tutar, daha tartışma konusu olurken, Komisyon asgari ücreti bu tutardan yaklaşık 200 lira daha düşük olarak ilan etmiştir. Aradaki fark ya harcamaları kısarak, yaşama standardını düşürerek karşılanmaya çalışılmakta ya da borçlanılarak gelecekteki gelire ipotek koyulmaktadır.
“Türk-İş, geçtiğimiz hafta açıkladığı araştırmasında, bekar bir işçinin yaşam maliyetini aylık net 2 bin 578 lira olarak belirlemiştir. Bekar bir işçi için geçerli asgari ücret ile yapılması gereken harcama arasındaki fark giderek artmıştır.
“Komisyon çalışanlar ve ailelerin geçinebileceği bir ücret belirmeyi amaç edinmelidir. Ancak ülkenin ‘ekonomik şartları’ gerekçe yapılarak asgari ücret düşük belirlenmek istenmektedir. Oysa ülkenin ekonomik kurumları, resmi rapor ve açıklamalarında olumlu gelişmelere işaret etmektedir. Ama söz konusu asgari ücret olunca yine işçiden fedakarlık beklentileri gündeme taşınmaktadır.
“İşsizliğin temel nedeni ekonomi politikalarıdır. Türkiye’de istihdam ve işsizlik sorunun temelinde uygulanan ekonomik ve mali politikalar bulunmaktadır. İşçilerin olumsuz bir etkisi söz konusu değildir.
“İşçinin emeği ve birikimine yönelik uygulamalardan artık vazgeçilmelidir. 2020 yılı için asgari ücretle çalışanlardan fedakarlık beklenmemelidir. Fedakarlığı ekonomik gücü olanlar yapmalıdır.”

Toplantı takvimi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını Türk-İş’in ev sahipliğinde 10 Aralık’ta yapacak.

Üçüncü toplantı ise 17 Aralık’ta işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nda yapılacak.

Komisyonun dördüncü ve son toplantısının ise Bakanlığın ev sahipliğinde, bu ayın son haftasında yapılması planlanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP Sözcüsü: Erdoğan termik santral yasasını veto etti
Sonraki Haber
Gözaltına alınan Grup Yorum üyesi üç kişi tutuklandı