Ana SayfaDünyaAvrupa Konseyi’nden uyarı: Türkiye, AİHM’in Alevilerle ilgili verdiği kararlara uymuyor

Avrupa Konseyi’nden uyarı: Türkiye, AİHM’in Alevilerle ilgili verdiği kararlara uymuyor

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Alevilerle ilgili aldığı iki kararın uygulanması konusunda üstüne düşen sorumluluğu hala yerine getirmediği uyarısında bulunarak, Türkiye’ye 2020 Haziran’a kadar süre verdi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi adına büyükelçiler seviyesinde toplanan delegeler komitesi, Alevilerle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından farklı tarihlerde verilen iki ihlal kararıyla ilgili gerekli düzeltmelerin yapılıp yapılmadığı konusunda bir karar açıkladı.

AİHM, Cem Vakfı (Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı) tarafından yapılan başvuruyu 2014 yılında haklı bulmuş ve cami, kilise ve sinagogların yararlandığı elektrik faturasından muaf olma uygulamasının Cemevleri için de geçerli olmaması nedeniyle Türkiye’yi suçlu bulmuştu.

Mahkeme ayrıca, Hasan ve Eylem Zengin’in zorunlu din dersleri konusunda yaptığı başvuruda da Türkiye’nin ihlalde bulunduğuna hükmetmişti.

Euronews’in haberine göre, Avrupa Konseyi’nin aldığı kararda, yerel mahkemenin, Cemevlerinin elektrik faturalarının bir kısmının geri ödenmesi yolunda verdiği karar tatmin edici bulunmadı ve bunun AİHM’in Alevilere yönelik ayırımcı uygulamaların kaldırılması yolundaki talepleri doğrultusunda “yeterli görülmediği” bildirildi.

Kararda, AİHM hükmü doğrultusunda vergi indirimi de içinde olmak üzere Alevilerin diğer dini gruplara tanınan sübvansiyonlardan ve ayrıcalıklardan faydalanmaları istendi.

2020 Haziran’ına kadar süre

Türkiye’de 2018 yılı ilk ve orta dereceli okulların din ve ahlak dersleriyle ilgili müfredatına Alevilerle ilgili bilgilerin de konulduğu ve ailelere, istedikleri takdirde çocuklarını bu derslerden muaf olabilmeleri için yasal başvuru hakkı tanındığı kaydedilen kararda, bu önlemlerin de AİHM taleplerini karşılamadığı uyarısı yapıldı.

Kararda, bu tür yasal bir sürecin aileler için yük olacağı ve yine ailelere din ve inançlarını açıklama zorunluğu getireceği gerekçesiyle sorunlar yaratacağı yorumu yapıldı.

Avrupa Konseyi, Türkiye’ye 2020 Haziran ayına kadar bu sorunların nasıl çözüleceği konusunda içinde takvim de yer alan kapsamlı bir eylem planı hazırlaması için süre verdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Burak Özgüner'in ölümü üzerine
Sonraki Haber
Genel grevde bir Fransa: Kapitalizmin çatlakları