Ana SayfaDünyaAzil süreci: Trump’a yöneltilen suçlamalar açıklandı

Azil süreci: Trump’a yöneltilen suçlamalar açıklandı

HABER MERKEZİ – ABD Temsilciler Meclisi, azil süreci kapsamında Trump’ı resmi olarak ‘görevi suistimal’ ve ‘Kongre’yi engellemek’le suçladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Temmuz ayında yaptığı telefon görüşmesi üzerine azil soruşturması başlatılmıştı.

Yürütülen soruşturma kapsamında Trump’a yöneltilen suçlamalar resmi olarak açıklandı.

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Trump’ı resmen ‘görevi suistimal’ ve ‘Kongre’nin çalışmasını engellemek’le suçladı.

Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler gazetecilere yaptığı açıklamada Demokratlar’ın, Trump ABD Anayasası’nı tehlikeye attığı, 2020 seçimlerinin güvenilirliğini sarstığı ve ulusal güvenliği tehlikeye attığı için harekete geçtiğini söyledi.

Trump’ın kendisini “yasaların üzerinde gördüğünü” savunan Nadler, “Hiç kimsenin, başkanların bile yasaların üzerinde olmadığı konusunda net davranmalıyız” dedi.

Bu suçlamaların gelecek hafta oylanacağı ve kabul edilirse Cumhuriyetçiler’in ağırlıkta olduğu Senato’da azil süreci yargılamasının Ocak ayında başlayabileceği belirtildi.

Trump, suçlamaların ardından Twitter hesabından konuya dair paylaşımda bulundu.

ABD Başkanı, ülke ekonomisini bu kadar güçlü bir duruma getiren ve yanlış bir şey yapmayan bir başkan için azil süreci başlatılmasını “siyasi bir delilik” diye tanımladı.

 Trump’a yönelik azil soruşturması

Eylül ayında basına sızan ve 25 Temmuz’da yaptıkları telefon görüşmesinde ABD Başkanı Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’e, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD’nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia edilmişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, 24 Eylül’de “ABD’nin ulusal güvenliğine zarar verdiği” ve “Başkanlık yeminine ihanet ettiği” gerekçesiyle Trump’a yönelik azil soruşturması sürecini başlattıklarını açıklamıştı.

Beyaz Saray ise 25 Eylül’de Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlamış, Ukrayna’ya yardımlarla görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

Temsilciler Meclisi, 31 Ekim’de yapılan oylama ile azil soruşturmasının usullerini oylamış ve kamuya açık oturumların yapılmasını kararlaştırmıştı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’ndeki kamuya açık oturumlar 13-21 Kasım’da yapılmıştı.

Trump, ilk günden bu yana azil soruşturmasını, “Rusya soruşturmasında umduklarını bulamayan Demokratlar’ın bir cadı avı” olarak nitelendirerek, suçsuz olduğunu savunuyor.

Daha önce üç başkan için uygulandı

ABD yasalarına göre başkanlar için üç suçtan azil işlemi başlatılabiliyor.

Bu suçlar “vatan hainliği”, “rüşvet” ve çerçevesi geniş bırakılan “yüksek profilli suçlar” olarak tanımlanıyor.

Herhangi bir ABD Başkanı için azil süreci Temsilciler Meclisi tarafından başlatılıyor.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk lehte oy verirse, azil süreci Senato’ya aktarılıyor. Senato’da da üçte iki çoğunluğa ulaşılması gerekiyor.

ABD tarihinde şimdiye kadar üç başkan hakkında son kategori kapsamında, yani “ağır ve vahim suçlar” veya “diğer başka suçlar” çerçevesinde azil süreci başlatıldı.

Bu başkanlardan ilki Andrew Johnson’dı. Hakkında 1868 yılında, görevi Kongre tarafından çıkarılan bir yasayla teminat altına alınan dönemin Savaş Bakanı Edwin McMasters Stanton’ı yasaya aykırı bir şekilde görevden aldığı için azil süreci başlatıldı.

Ancak Johnson, Senato’da üçte iki çoğunluk sağlanamayınca görevinde kaldı.

Bundan 104 yıl sonra ikinci kez bir başkan için azil süreci başlatıldı. Bu kez de 1972’de Cumhuriyetçi Başkan Richard Nixon, hakkında kendisine yakın bazı kişilerin Watergate iş merkezindeki Demokrat Parti’nin ofisine dinleme cihazı yerleştirdiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalda yargıyı yanıltmak ve delil karartmakla suçlandı.

Nixon soruşturma tamamlanmadan görevinden istifa etti.

Nixon’dan 27 yıl sonra bu kez Demokrat Başkan Bill Clinton hakkında Beyaz Saray stajeri Monica Lewinsky ile yaşadığı ilişkiyle ilgili yeminli ifadesinde yalan söylediği iddiasıyla azil süreci başlatıldı.

Clinton, Senato’da yapılan oylama sonunda beraat ederek, görevinde kaldı.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe
Previous post
Balıkesir'de ardı ardına depremler
Next post
Erdoğan: Bize demokrasi dersi verenler, diktatörleri kırmızı halıda ağırladı