Ana SayfaToplumsal CinsiyetBakanlıktan ‘kadına şiddet’ genelgesi: Delillerin internette paylaşımına engel

Bakanlıktan ‘kadına şiddet’ genelgesi: Delillerin internette paylaşımına engel

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanlığı, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair bir genelge yayımladı. Buna göre gizli olan soruşturma evresiyle ilgili ifade, tutanak, belge, ses ve video kaydı gibi delillerin internet ve sosyal medya gibi platformlarda paylaşılmasının önüne geçilecek.

Adalet Bakanlığı, “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması” başlıklı bir genelge yayımladı.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül imzasıyla yayımlanan genelge, Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) ve tüm başsavcılıklara gönderildi.

Genelgeye göre “kural olarak gizli olan soruşturma evresiyle ilgili ifade, tutanak, belge, ses ve video kaydı gibi delillerin internet ve sosyal medya gibi platformlarda paylaşılmasının önüne geçilecek.”

Genelgede, kadınların sıklıkla uygulanması noktasında büyük eksiklikler olduğu vurgulanan 6284 ve İstanbul Sözleşmesi’ne de atıf yapıldı.

Söz konusu genelgede yer alan maddeler şöyle:

  • Cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde, “Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu” kurulacak, bu bürolarda çalışan Cumhuriyet savcılarının uzmanlaşmaları sağlanacak.
  • Şikayette bulunan mağdurun hayatî tehlikesinin bulunması halinde, geçmişte talebinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın geçici koruma altına alma tedbiri için işlem başlatılabilecek.
  • Diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde kimlik değişimi tedbiri hususunda, hâkimden talepte bulunulabilecek, bu kararın sadece korunan kişiye tebliğ edilmesi hususuna dikkat edilecek.
  • Şiddet uygulayana yönelik öfke kontrolü, stresle başa çıkma konularında eğitim, rehabilite, tedavi, muayene tedbirleri talep edilebilecek.
  • Koruyucu ve önleyici tedbir taleplerinin kabulüne dair kararların, mahkeme tarafından şiddet uygulayana ve korunan kişiye tebliğ edilmesi, talebin reddine dair kararların ise yalnızca talepte bulunana tebliğ edilmesi konusuna özen gösterilecek.
  • Özel hayatın gizliliği, mahremiyet hakkı, lekelenmeme hakkı, kişisel verilerin korunması gibi temel haklara önemle riayet edilecek.

Genelgenin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
Balıkesir'de Mehmet Biçer birlikte olduğu Nazan Can'ı öldürdü
Next post
"Nedeni işsizlik": Çorum'da aynı mahallede aynı gün iki intihar