Ana SayfaCezaevleriBakırköy Cezaevi’nde koğuş baskını: Kadın tutuklular darp edilip, hücreye konuldu

Bakırköy Cezaevi’nde koğuş baskını: Kadın tutuklular darp edilip, hücreye konuldu

HABER MERKEZİ – Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bir koğuşu basan polisler, tüm tutukluları darp etti, Esin Kavruk isimli tutukluyu DNA örneği alma gerekçesiyle zorla koğuşdan aldı.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde polisler, 28 Kasım Perşembe sabah saat 08:30 sıralarında B/6 Koğuşu’na baskın düzenledi.

Baskın, 11 Ekim’de tutuklanan Esin Kavruk hakkında İstanbul 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından DNA örneğinin alınması için karar çıkarılması üzerine gerçekleşti.

Kavruk, mahkemenin bu kararı doğrultusunda 11 Kasım’da rızası dışında Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürülüp kan ve tükürük örnekleri alınmak istendi.

Kavruk’un uygulamayı ret etmesi üzerine orada bulunan doktor tutanak tutup Kavruk’u tekrar cezaevine gönderdi.

Daha sonra ise cezaevi müdürünün görüştüğü Kavruk’a “Savcılığın talimatı var. Kendi isteğinle bunu yapmazsan TEM polisi tarafından gözaltına alınıp zorla bu uygulamayı yapacaklar” dediği aktarıldı.

Kavruk’un koğuşunda bulunan tutuklar buna izin vermeyeceklerini belirterek, Kavruk’un avukatlarının itirazda bulunduğunu ve bunların sonuçlanmadığını bildirdi.

Bunun üzerine Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) 25 Kasım’da koğuşa baskın düzenleyen onlarca polisin, tüm kadınları darp ettiğini ve koğuşta bulunan 19 kadından 16’sının hücreye koyulduğunu açıkladı.

Hastaneye sevkleri yapılmadı

ÇHD, kadınların saçlarından sürüklendiğini, saldırı sonucu bir kadının başından bir kadının da vajinasından yaralandığını ifade etti.

Bu iki tutuklunun hastaneye götürülerek rapor aldığını belirten ÇHD, diğer tutukluların ise sevkinin yapılmadığını kaydetti.

 “Ancak diğer tutsakların muayenesi için acil servisten ambulans çağrılmış ve hastane sevkleri yapılmamıştır. Ambulansta muayene olmaları istenmiş, tutsaklar bunu kabul etmemiştir. Hastaneye
sevki gerçekleşmeyen Zeynep Gerçek’in ve DNA örneği alınan Esin Kavruk’un beline aldığı darbeler nedeniyle yürümekte zorluk çektiği görülmüştür.”

Müdür: Müdahale böyle olur

ÇHD, tutukların kendilerine, yapılan saldırı sırasında 1. Müdürün, kadınların saçını çekip “müdahale böyle olur” dediğini aktardı.

Esin Kavruk’un da Haseki Hastanesi’nde Tem polislerine işkenceyle DNA örneğinin alındığı belirtildi.

Ayrıca koğuşta yapılan arama sırasında tutukluların kitapları, defterleri, dava dosyaları ve battaniyelerinin alındığı aktarıldı.

Tutukluların, hapishane müdürleri, gardiyanlar ve tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda
bulunduğu da belirtildi.

Previous post
Toronto Film Festivali'ne göre son 10 yılın en iyi filmleri
Next post
Gözaltında işkence: Polise beraat, şiddete maruz bırakılana hapis cezası