Ana SayfaToplumsal CinsiyetBalıkesir’de kafe sahibinden trans kadına ayrımcılık

Balıkesir’de kafe sahibinden trans kadına ayrımcılık

HABER MERKEZİ – Balıkesir Bandırma’daki Yemen Kahvesi’nin sahibi, bir trans kadını ayrımcılık yaparak kadınlar tuvaletinden çıkardı.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan Yemen Kahvesi’nde trans bir kadın 28 Kasım’da mekan sahibi tarafından transfobik ayrımcılığa maruz bırakıldı.

Kaos Gl’den Aslı Alpar’a konuşan kadın, arkadaşıyla birlikte tuvalete girdiğini bu sırada tuvaletten çıkan kişilerin kendisini şikayet ettiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Hemen ardından mekanın sahibi tuvaletin kapısını bir hışımla açarak içeri girdi ve ‘Hemen dışarı çıkıyorsun, senin burada ne işin var, gireceksen erkekler tuvaletine gir’ dedi. Şoka girdim ve hiçbir şey diyemeden dışarı çıktım.
İçeride kalan arkadaşım mekan sahibi kadına ‘Bunu söylemeye hakkınız yok’ dediğinde mekanın sahibi benim için ‘O erkek görünümlü, erkekler tuvaletine girmesi lazım, burası kadınlar tuvaleti’ dedi.”

‘Bir işe yaramaz diye şikayetçi olmadım’

Kadın yaşadığı ayrımcılığa ilişkin ‘bir işe yaramayacağını’ düşündüğü için şikayetçi olmadığını da sözlerine ekledi.

“Kendimi berbat hissettim. Kadın olarak kendini beyan eden biri için erkekler tuvaletine gir denilmesi o kadar kalp kırıcı bir olay ki… Bir daha Bandırma’da bir mekanda tuvalete girerken yine aynı şeyi yaşar mıyım diye düşünüyorum. Buna rağmen mekandan şikayetçi olmadım çünkü bir işe yarayacağını düşünmüyorum.”

‘Ayrımcılık meşrulaştırılıyor’

LGBTİ+’ların hukuki yollara başvurmamasının sebeplerini değerlendiren Kaos GL Hukuk Danışmanı avukat Kerem Dikmen, ayrımcılığın meşrulaştırıldığını vurguladı.

“Ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti devlet politikası zaten translara dönük ayrımcılığı engellemek noktasında isteksizken son dönemlerde gerek kamu otoritesinin yaklaşımı gerekse de yargısal kararlar bu ayrımcılığı meşrulaştıran bir zemine oturdu. Hak sahibi mağdurun adalete güvenmiyor oluşunun en büyük nedeni bu. Çünkü bir biçimde yargı mercilerinin önüne sorunu taşısa, karşısında mekan sahibi ile farklı düşünmeyen bir insan topluluğu bulacak.”

Dikmen, “Kadın olan trans müşteri açısından hak ihlalini yaratan durum, olsa olsa bu kişinin erkek tuvaletine girmeye zorlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

Nefret suçları raporu

Öte yandan Kaos GL Derneği’nin yayımladığı 2018 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi Ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu, LGBTİ+’ların maruz kaldığı ayrımcı uygulamalara ya da nefret saldırılarına karşı çoğunlukla yetkili mercilere başvurmadığını ortaya koyuyor.

Previous post
Pakistan'ın eski Cumhurbaşkanı Müşerref'e idam cezası
Next post
ABD'den Erdoğan'ın İncirlik ve Kürecik tehdidine ilk yorum