Ana SayfaToplumsal CinsiyetBerfin Özek’in avukatı: Rapor yetersiz, asidin verdiği zarar değerlendirilmedi

Berfin Özek’in avukatı: Rapor yetersiz, asidin verdiği zarar değerlendirilmedi

HABER MERKEZİ – İskenderun’da Casim Ozan Çeltik tarafından kezzaplı saldırıya uğrayan Berfin Özek ile ilgili hazırlanan adli tıp raporunun yetersiz olduğunu belirten Berfin’in avukatı Sert, raporda asidin vücuda verdiği zararın değerlendirilmediğini, dolayısıyla yetersiz olduğunu söyledi.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan 19 yaşındaki Berfin Özek, 15 Ocak’ta ayrıldığı Casim Ozan Çeltik isimli erkek tarafından kezzaplı saldırıya uğramış, yüzünde ve göğsünde yanıklar oluşmuştu.

Saldırı sonucu Berfin’in tedavi süreci başlarken, tutuklu yargılanan Çeltik hakkında 26 Kasım’da yapılan duruşmada ‘kasten yaralama’ suçundan ceza istenmişti.


Berfin Özek’e saldırı davası: Sanık erkeğe ‘kasten yaralama’dan ceza istendi


Savcı bu cezayı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından verilen kati rapora binaen istedi.

29 Nisan 2019’da Berfin’e dair düzenlenen raporun sonuç bölümünde şu tespitlere yer verildi:

“Sonuç: Meydana gelen lezyonların; kişinin yaşamını tehlikeye uğratmadığını, basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek nitelikte olduğunu, yüzdeki yaralanmaların tek başına yüzde sürekli değişiklik niteliğinde olduğunu, sağ göz görme keskinliğinin ışık hissi düzeyinde olmasının tek başına işlev kaybı niteliğinde olduğunu, sol göz görme keskinliğinin işlev azalması/kaybı niteliğinde olup-olmadığına daha sonra karar verilebileceğini bildirir tıbbi kanaat raporudur.”

‘Raporda asidin vücuda verdiği zarar değerlendirilmiyor’

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’e konuşan Berfin’in avukatı Mehtap Sert, bu raporda asidin vücuda verdiği zararın değerlendirilmediğini, dolayısıyla da yetersiz olduğunu söyledi.

“Çünkü asit Berfin’in dudaklarını yok etmiştir. Burnu erimiş, burun delikleri kapanmıştır. Üst üste girdiği ameliyatlar öncesi ailesinden ölüm olasılığına dair belge alınmıştır. 19 yaşında bir bünyenin hangi sıklıkla anestezi alabileceği bu anestezinin yaratacağı harabiyet değerlendirilmemiştir.
Her şeyden önemlisi bu kadının yaşam hakkı elinden alınmıştır. Yüzü bu halde iken hangi kurum ya da şirket iş verecek? Bu kız yaşamını nasıl idame ettirecek? Nasıl var olacak?”

Sert, rapora itiraz etmelerine rağmen taleplerinin reddedildiğini ve iddia makamının yetersiz olan kati raporu baz alarak, “Kasten yaralama” suçunda değerlendirmesinin hukuki olmadığını ifade etti.

Ne olmuştu?

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşayan 19 yaşındaki Berfin Özek, 15 Ocak’ta ayrıldığı Casim Ozan Çeltik isimli erkek tarafından kezzaplı saldırıya uğramış, yüzünde ve göğsünde yanıklar oluşmuştu.

Berfin’in tedavisi kadınların mücadelesi üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılırken, tutuklanan Çeltik’in İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yargılanmasına başlanılmıştı.

Casim Ozan Çeltik’e ilişkin görüntü karşılaştırması yapan Ulusal Kriminal Bürosu’nun davanın üçüncü duruşması öncesi raporunu tamamlamıştı. Raporda, saldırganın anatomik yapısının Çeltik’le uyumlu olduğu belirtilmişti.

Berfin’in avukatı Mehtap Sert, bu raporu “Kriminalin raporu, suçun sanık tarafından işlendiğine dair bir veri daha oldu” şeklinde değerlendirmişti.

Davanın 26 Kasım’da görülen üçüncü celsesinde savcı, sanık Çeltik’in “kasten yaralama” suçundan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

Bir sonraki duruşma 7 Ocak 2020 tarihinde yapılacak.


‘Berfin’e saldıran Çeltik için istenen ceza erkek şiddetini meşrulaştırıyor’

Kadınlardan “yaralama” diyen savcıya: Berfin Özek’in ölmesi mi gerekiyordu?

Previous post
Kötülüğün sıradanlığı mı, faşizmin ötesi mi? – İbrahim Aslan
Next post
Zırhlı aracın çarptığı Efe Tektekin 'asli', sanık polis 'tali' kusurluymuş