Ana SayfaÇalışma YaşamıBinler Bakırköy’den seslendi: ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’

Binler Bakırköy’den seslendi: ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’

HABER MERKEZİ – İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleştirilen “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!” mitinginde yapılan açıklamada, “Kasım 2019 itibarıyla 7 milyon 305 bin insanımız işsiz. 2 milyon kadın işsiz. 3,5 milyon genç ne eğitimde, ne de istihdamda” denildi.

İstanbul’daki sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi partilerden oluşan “Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri”, bugün Bakırköy’de “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!” sloganıyla düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı.

Miting alanını dolduran binler sık sık, “Savaşa değil emekçiye bütçe”, “İnsanca yaşam istiyoruz”, “Mezarda emekli olmayacağız”, “İnsanca ücret vergide adalet”, “Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganları attı.

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını Tertip Komitesi adına Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) MYK üyesi Kamber Saygılı yaptı.

Mücadelelerini yükselterek sürdüreceklerini belirten Saygılı, “Bu gidişatı değiştirebiliriz ve bunu değiştirecek gücümüz var” dedi.

Ardından söz alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Avcı, insanca yaşamak istediklerini belirterek, “Biz bu ülkenin gerçeğiyiz” ifadelerini kullandı.

“Sayın Cumhurbaşkanı ‘Artık insanlar zamanında emekli olsunlar’ dedi. Biz de zamanında emekli olmak istedik. Devletle yaptığımız akit vardı. 1999 yılında insanlarımız göçük altındayken gece yarısı yasa meclisten geçirildi ve insanların emeklilik yaşı ötelendi.
‘45-50 yaş arasında emeklilik mi olur’ dediler. 11 yaşında çalışma hayatına başladığımızda ‘sen okuluna git’ demediler. Artık bu mağduriyetleri giderin. Bizler bu ülkede emeğin mücadelesini verdik. Aynı şartlarda emekli olmak istiyoruz.”

‘Gelir vergisinin yüzde 92’sini emekçiler ödüyor’

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklamayı KESK üyesi Özlem Tolu ve İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Osman Öztürk okudu.

Artan zam oranlarına ve ekonomik krize dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Nüfusun yüzde 1’lik kesimi ulusal servetin yüzde 54’ünü elinde tutuyor, gelir vergisinin ise yüzde 92’sini emekçiler ödüyor. Asgari ücret görüşmeleri başladı. Bizi gene açlık ücretine mahkûm etmek istiyorlar. 2020 bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
Emekçilerin payına gene yoksulluk ve sefalet düştü. Kasım 2019 itibarıyla 7 milyon 305 bin insanımız işsiz. 2 milyon kadın işsiz. 3,5 milyon genç ne eğitimde, ne de istihdamda.”

‘Savaş ve barış sözcükleri bile yasaklandı’

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle ihraç edilen kamu emekçileri ve ailelerinin açlığa mahkum edildiği belirtilen açıklamada, “Yarattıkları siyasi ve ekonomik krizlere bahaneler uyduruyor; ‘darbe girişimi var’ diyorlar, ‘savaş var’ diyorlar, Kürt sorununa barışçıl çözüm isteyenlerin seslerini susturuyorlar, savaş ve barış sözcüklerini dahi yasaklıyorlar” ifadelerine yer verildi.

Taleplerin vurgulandığı açıklamada direniş mesajı verildi.

“İşten çıkarmaların yasaklaması, asgari ücretin insan onuruna yakışır düzeyde belirlenmesi ve vergiden muaf tutulması, işsizlik fonu işçilere devredilmesini, elektrik, su, doğalgazda vergilerin kaldırılmasını, emeklilikte yaşa takılanların taleplerinin kabul edilmesi, barışçıl politikaların temel alındığı, bütçe kaynakları savaşa değil sağlığa ve eğitime harcanmasını istiyoruz.
Türkiye’de işten atılan sendikalı-sendikasız işçiler, kölelik koşulları dayatılan taşeron çalışanlar, KHK’yla işlerinden edilen kamu emekçileri, emeklilikte yaşa takılanlar, atanamayan öğretmenler, işsizliğe mahkûm edilen gazeteciler, tazminat haklarını isteyen madenciler isyan ediyor. Emekçi sınıfların protestolardan genel greve kadar her yerde, her türlü mücadele yöntemi ile sermayenin, bir avuç azınlığın, biz emekçilere, halklara dayattığı katlanılmaz hayata karşı direnişi direnişimizdir.”

Yapılan konuşmaların ardından miting Vardiya Müzik Grubu’nun seslendirdiği şarkıların ardından son buldu.

Previous post
'Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat': Kadınlar güvensiz hissettikleri yerleri işaretledi, haritada boş yok
Next post
Bir yüzleşememe seremonisi olarak Şengalli Ashwag’ın hikayesi – Azad Barış