Ana SayfaGüncelBir haftadır gözaltında: “Gazeteciliğine tanığız, Aziz Oruç serbest bırakılsın”

Bir haftadır gözaltında: “Gazeteciliğine tanığız, Aziz Oruç serbest bırakılsın”

HABER MERKEZİ – 7 gündür gözaltında tutulan gazeteci Aziz Oruç’la dayanışmak amacıyla Diyarbakır’da meslektaşları tarafından basın toplantısı düzenlendi, Oruç’un derhal serbest bırakılması istendi.

Ağrı’da 11 Aralık’ta gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, bir haftadır Doğubayazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, İçişleri Bakanlığı’nın “terörist” dediği, hükümete yakın medyanın ise hedef gösterdiği Oruç’la dayanışma amacıyla açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına, gazeteci örgütleri temsilcilerinin yanı sıra Oruç’un ailesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dersim Dağ ve Remziye Tosun ile gazeteciler katıldı.

Toplantıda, “Gazetecilik suç değildir. Özgür basın susturulamaz” yazılı pankart ve dövizler taşındı.

MKGP Sözcüsü Ayşe Güney, gazeteci Oruç’un yaşadıklarını hatırlatarak, “Aziz Oruç’un dayanışma çağrısına ses olmak için bir araya geldik” dedi ve şöyle devam etti:

“Arama motoruna Aziz Oruç yazıldığında bile, yaptığı haberlere, röportajlara ve programlara rastlayabileceğimiz bir gazetecidir. Her şeyden önce Aziz Oruç’un gazeteci olmasından kaynaklı kimsenin bir şüphesinin kalmadığına inanıyoruz.
“Bunu Ağrı emniyeti başta olmak üzere Türkiye’deki tüm siyasetçiler, ilegalize etmeye çalışan, manipüle etmeye çalışan tüm siyasetçiler bakanlar, bunda hemfikir kanımızca ama ısrarla manipüle edilmeye çalışılıyor bu durum.
“Aziz Oruç şahsında uluslararası bir suç işlendi. Çünkü Ermenistan’da günlerce işkence gördü, hatta orada siyasi sığınma talebinde bulunmasına rağmen talebi reddedilmiştir. Ve ardından İran’a idam edilmesi üzerine teslim edilmiştir. İran’a teslim edelim, sizi idam etsinler denmiştir.
“Aziz Oruç teller üzerinden yarı çıplak bir şekilde atılmıştır. Aziz Oruç ölüme terk edilmiştir. Yani ya güvenlik gerekçesiyle bir kurşunla ya da donarak ölmesi istenmiştir.”

Oruç’un gazeteciliğinin şahidi olduğunu ifade eden Güney, “Onunla birlikte çalıştım. Ondan çok şey öğrendim” diye konuştu.

Güney, “Hakikatleri birlikte haykırmak için buradayız. Gazeteci örgütleri, Aziz ile çalışmış, gazeteciliğine şahit olmuş herkes, sesini yükseltmeli” diye de ekledi.

“Gazetecilik suç değil”

ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan da gazeteciliğin suç sayıldığı bir dönemden geçtiklerini belirterek, “İktidar kendi gazetecisini yaratıyor. Buna karşı direnen ve gerçek gazetecilik yapanları ise hedef gösterip tutuklattırıyor” dedi ve ekledi:

“Son olarak uzun yıllardır gazetecilik yapan arkadaşımız Aziz’in gazeteciliği terörize edilmeye çalışıldı. Gazetecilik suç değil, her koşulda gazetecilik yapmaya devam edeceğiz.”

“Gazeteci olduğuna yakından tanığız”

Türkiye’de şu anda 110 gazetecinin tutuklu durumda olduğunu ve gazeteci Oruç’un da hedef gösterildiğini söyleyen TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, “Gözaltında olan Oruç, halen hukuksuz bir şeklide tutulmakta. Üzerimizde baskı kurmaya çalışanlar bilsinler ki bu duvar yıkılacak. Türkiye’deki hukuksuzluğa bu salonda şahitlik etmiş Aziz Oruç şimdi de hukuksuzluğun en büyüğü ile karşı karşıya kalıyor. Bizler hepimiz gazeteci olduğuna yakından tanığız. Derhal serbest bırakılsın” diye konuştu.

DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz ise demokrasinin, yargının ayaklar altına alındığı bir dönemde gerçekleri açığa çıkarmaya çalışan gazetecilerin olduğunu ifade ederek, iktidara karşı tek bir cümle kullanan herkesin “terörist” ilan edildiğini söyledi.

Oruç’un gazeteciliğinin şahidi olduğunu kaydeden Aydeniz, sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.

Gazeteci Oruç, 11 Aralık’ta Ağrı’da yapılan bir operasyonla beraberindeki HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ve Muhammet İkram Müftüoğlu ile gözaltına alındı.

İçişleri Bakanalığı yaptığı ilk açıklamada Oruç için “terörist” dedi.

Ekelek ve Müftüoğlu 13 Aralık’ta “örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla tutuklanırken, Oruç hala gözaltında.

Oruç, avukatlarıyla günler sonra görüşmesi akabinde kamuoyuna seslendiği mesajında, “Bir gazeteci olarak yıllarca halkların sesi olmaya çalıştım. Günlerdir Ermenistan İran ve Türkiye’de ağır tecrit koşullarında tutuldum. Şimdi en çok sizin dayanışmanıza ihtiyacım var. Özgür yarınlarda görüşmek dileği ile…” demişti.

Previous post
Batman’da Ezidilere saldırı: İki kişi yaralandı, gözaltılar var
Next post
Erkek şiddeti: Diyarbakır'da son 5 ayda 838 kadın şiddete maruz bırakıldı