Ana SayfaDünyaBloomberg: Türkiye, Suriye’de desteklediği grupları Libya’ya gönderecek

Bloomberg: Türkiye, Suriye’de desteklediği grupları Libya’ya gönderecek

HABER MERKEZİ – Bloomberg, Türkiye’nin Suriye’de desteklediği silahlı grupları Hafter güçlerine karşı savaşması için Libya’ya göndereceğini iddia etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Davet olduğuna göre icabet ederiz” sözleri sonrası Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye’den resmi olarak askeri destek talebinde bulunmuştu.

Reuters’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Türkiye’den resmen hava, kara ve deniz desteği istendiğini açıklamıştı.

Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesi gündemdeyken, ABD merkezli haber ajansı Bloomberg Türkiye’nin Suriye’de desteklediği silahlı grupları General Halife Hafter güçlerine karşı savaşa yollayacağını yazdı.

Bloomberg, bu iddiasını Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Türkiye’den üst düzey yetkililere dayandırdı.

Söz konusu yetkililere göre, Libya’ya Sultan Murat Tugayı gibi Türkmen grupların gönderilmesi bekleniyor.

Haberde, bu girişimle Rusya’nın paralı askerleri tarafından desteklendiği belirtilen Hafter güçlerinin başkent Trablus’u ele geçirmesinin engellenmesinin hedeflendiği aktarılıyor.

Hafter’e bağlı güçler Nisan ayından bu yana, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin kontrolündeki Trablus’u ele geçirmeye çalışıyor.

Türkiye ile Rusya’nın karşı karşıya gelmesi halinde, bunun Suriye sahasına yansıma ihtimalinin de yüksek olduğu belirtiliyor.

Neler oluyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayez Al Sarraj (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı)

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirirken, Erdoğan’dan “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebiliriz” açıklaması gelmişti.

Nitekim Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir yetkili, Türkiye’den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduklarını açıklamıştı.


“Tunus’un ardından Cezayir’e gitmek isteyen Erdoğan geri çevrildi”

Libya Türkiye’den ‘resmen’ askeri destek istedi

Türkiye Libya’ya asker göndermeye hazırlanıyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avukat Efkan Bolaç'a verilen 3 yıl hapis cezası onandı
Sonraki Haber
Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 163 liraya yükseldi