Ana SayfaÇalışma YaşamıBozankaya’da sendikalaşmaya engel: 33 işçi işten çıkarıldı

Bozankaya’da sendikalaşmaya engel: 33 işçi işten çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Seyfettin Gülengül, Bozankaya’da sendikalarına üye oldukları gerekçesiyle 33 işçinin işine son verildiğini açıkladı.

Ankara’nın Kazan ilçesinde faaliyet gösteren kamyon ve otobüs üretimi yapan MAN Truck& Bus markası için parça tedarik eden Bozankaya A.Ş.’de çalışan 33 işçi işten çıkarıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na üye işçiler, sendikanın, Toplu İş sözleşmesi (TİS) yapabilmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunmasının ardından işten çıkarılmaya başlandı.

İşçilerin beşi Sincan’da bulunan Bozankaya A.Ş.’ye ait fabrikadan çıkartılırken, geri kalanı Kazan’daki fabrikadan çıkartıldı.

İşten çıkarılan işçiler, geçtiğimiz Cuma gününden (29 Kasım) bu yana fabrika önünde eylemde.

Polis, işçilerin fabrika önünde beklemesini “müşteri rahatsız oluyor, fabrikanın imajı zedeleniyor” gerekçeleriyle şimdiye kadar 3 kez engelledi.

‘İşçiler sendikalı oldukları için işten çıkarıldı’

Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar’a konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Seyfettin Gülengül, işçilerin sendikalı oldukları için işten çıkarıldığını söyledi.

“İşveren ‘iş almıştım iş bitti dolayısıyla size ihtiyacımız kalmadı’ diyor. Biz biliyoruz ki Bozankaya MAN’a tedarikçi olarak çalışıyor. MAN bugüne kadar tek vardiya çalışıyordu günde 8 otobüs çıkarıyordu, şimdi iki vardiya yapıyorlar ve 16 otobüs çıkarıyorlar.
Bozankaya’nın MAN ile anlaşması var ve işlerinin düşmesi azalması söz konusu değil. İşçilerin çıkarılmasının tek gerçek nedeni var sendikalı olmaları. Sendikalı olmak Anayasal haktır.”

‘İşveren ile görüşme olumsuz geçti’

Gülengül, Bozankaya A.Ş. Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Semih Uğurluel ile görüşme gerçekleştirdiklerini, ancak görüşmenin olumlu geçmediğini ifade etti.

“Birkaç gün önce görüşmüştük. O gün işten atılan işçi sayısı 33 değil 10 idi. Onların derhal iş başı yaptırılmasını ve işçilere daha önce verilen vaatlerin yerine getirilmesi söyledik. ‘Toplu sözleşmeler görüşülmeye başlayana kadar sizden başka bir isteğimiz yok, süreç başladığında yetkimizi alıp gelip sizinle görüşme yaparız’ dedik.
Önce kendileri taleplerimizi kabul etti sonra vazgeçti. Tutarsızlık gösterdiler ve herhangi bir şey yapmayacaklarını söylediler. İşçilere iş başı yaptırmayı bırakın, sendikalı olan işçileri işten atıyorlar.”

‘İşçiler sendikadan istifaya zorlanıyor’

Gülengül, fabrikada sendikalarına üye yüzlerce çalışanın bulunduğunu, bu işçilerin sendikadan istifaya zorlandığını kaydetti.

“Kabul etmeyen işçiler işten atılıyor. İşçi arkadaşlarımız mücadele etmeye devam ettiği sürece biz onların yanında olmaya devam edeceğiz. İşçi arkadaşlarımız fabrika önüne getirilen sayıları çok fazla olan polis gücüyle korkutulmaya çalışılıyor, polis işverene destek oluyor.”

İşçilerle birlikte her gün Bozankaya A.Ş.’nin Kazan ilçesinde buluna fabrikasının önünde olmaya devam edeceklerini belirten Gülengül, sendikada ısrarlı olacaklarını ve işçinin yanında durmaya devam edeceklerini söyledi.

Atılan işçiler geri dönene kadar mücadele edeceklerinin ifade eden Gülengül, kamuoyuna destek çağrısında bulundu.

Previous post
Dört anayasa uzmanından üçü Trump için 'azledilmeli' dedi
Next post
National Board of Review’a göre sinemada 2019’un en iyileri