Ana SayfaDünyaBritanya sandık başında: “Neoliberalizm oylanıyor”

Britanya sandık başında: “Neoliberalizm oylanıyor”

HABER MERKEZİ – Brexit süreciyle ilgili belirsizliğin sürdüğü Britanya’da bugün seçmenler sandık başında. Muhafazakar Parti önde görünse de İşçi Partisi’nin kazanma olasılığı yok değil, öyle ki son birkaç haftada partiler arasındaki makasın daraldığı da sır değil. Solun gönlü Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi’nden yana çünkü partinin programı neoliberalizm karşıtı bir program.

Britanya’da milyonlarca seçmen bugün erken genel seçimler için sandık başında.

Seçim öncesi yapılan tüm kamuoyu yoklamaları, iktidardaki Muhafazakar Parti’yi önde göstermişti.

Son yayınlanan anket çalışması da Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin 6 puan farkla en yakın siyasi rakibi olan Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi’nin önünde olduğunu gösteriyor.

Ancak muhafazakarlar önde görünse de “yeni sol” tartışmalarının merkezinde yer alan İşçi Partisi’nin seçimi kazanma olasılığı yok değil.

Johnson’ın Parlamento’da çoğunluğu sağlayamayabilir, bu durumda ise İşçi Partisi lideri Corbyn azınlık hükümeti kurabilir.

Son iki haftada 6 puanlık fark görünse de, bu rakam bir önceki hafta yapılan diğer tüm anketlerde görülen 8 ile 15 puan arası farklardan daha düşük. Bu da iki ana siyasi akım arasındaki makasın daralmış olabileceğine işaret ediyor.

Bu makasın ne kadar kapanıp kapanmadığını, yani net sonucu bugün sandık gösterecek.

“Neoliberalizm oylanıyor”

Jeremy Corbyn liderliğindeki partinin programı dikkat çekici; şirket ve zenginlerin vergilerinin artırılıp bunun eğitime aktarılması, silah ticaretinin durdurulması, Ortadoğu’da askeri müdahalelere son verilmesi, “yeşil sanayi devrimi”, kamulaştırma…

Corbyn radikal ekonomik reformları hayata geçirecek ve ilk 100 gün içerisinde kemer sıkma uygulamalarını iptal edip özel sektörün hizmet verdiği pek çok alanda ‘millileştirme’ gerçekleştirecek.

1+1 Forum’dan Yücel Göktürk bu gibi etkenleri de göz önüne alarak seçim arifesinde kaleme aldığı yazısında Britanya’da “neoliberalizmin oylandığı” vurguluyor.

Göktürk, “Britanya seçimleri herhangi bir seçim değil, tarihi bir eşik. Zira, 12 Aralık’ta neoliberalizm oylanacak. İşçi Partisi’nin elde edeceği başarı kırk küsur yıllık hegemonyanın sandığa gömülmesi demek olacak” diyor.

HDP Onursal Başkanı ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onursal Üyesi Ertuğrul Kürkçü de Yeni Yaşam’daki yazısında, “Medyanın gözünde seçimler ‘Brexit’e -Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılıp ayrılmayacağına- odaklanıyor ama bu seçimin tarihsel önemi aslında neoliberalizmin kaderinin oylanacak olmasında” değerlendirmesinde bulunuyor.

Brexit konusu

Avrupa Birliği ile ilişkilerin geleceğini de belirleyecek olan Brexit konusu, seçmen tercihi üzerinde etkili ve Muhafazakar Parti en çok buraya “oynuyor”.

Johnson erken seçimle Parlamento’da çoğunluğu elde etmek ve 31 Ocak’ta Brexit’i gerçekleştirmek istiyor.

İşçi Partisi’nin lideri Corbyn ise AB’yle 3 ay içinde “yumuşak Brexit” öngören yeni bir anlaşmaya varacağını, 6 ay içinde anlaşmayı referanduma sunacağını söylüyor.

İkinci referandumdan “Hayır” sonucu çıkması halinde ise Britanya AB’de kalacak.

Britanya’da siyaset son dönemde önemli ölçüde “Brexit yanlıları” ve “Brexit karşıtları” ekseninde şekillendiği için birçok seçim bölgesinde seçmenlerin Brexit tercihlerine göre “taktik oy” kullanabileceği belirtiliyor.


Britanya’da İşçi Partisi iktidarı mümkün mü? – Kumru Başer


Karınca, Euronews, BBC Türkçe
Previous post
Google, 2019'da en çok aranan filmleri açıkladı
Next post
7’nci rapor: Şule İdil Dere yine 'kusursuz' bulundu