Ana SayfaDünyaBritanya seçimleri: İşçi Partisi ağır yenilgi aldı, Muhafazakar Parti kazandı

Britanya seçimleri: İşçi Partisi ağır yenilgi aldı, Muhafazakar Parti kazandı

HABER MERKEZİ – Britanya’da seçmenler sandığa gitti. İşçi Partisi ağır bir yenilgi alırken, Muhafazakar Parti son 30 yılın en büyük zaferini kazandı. Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakarlar oyların yüzde 43’ünden fazlasını alarak tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde etti. Jeremy Corbyn’in liderliğini yaptığı İşçi Partisi ise yüzde 32 oy alabildi. Corbyn sonuçların ardından istifa edeceğini açıkladı. Liberal Demokrat Parti’nin lideri Jo Swinson’ın da milletvekili seçilememesinin ardından görevinden ayrılacağı belirtildi.

Britanya’da milyonlarca seçmen, 2015’ten bu yana üçüncü kez sandık başına gitti.

650 seçim bölgesinde sandıklar Türkiye saatiyle 01.00’de kapandı.

Oy verme işleminin sona ermesinin ardından açıklanan sonuçlara göre, Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti oyların yüzde 43’ünü aldı. Parti parlamentoda 364 sandalye ile önemli bir çoğunluğa ulaştı.

Böylece Muhafazakar Parti, eski başbakanlardan Margaret Thatcher’ın 1987’deki seçim zaferinden bu yana sandıkta en büyük başarısını elde etmiş oldu.

Bu sonuca göre Johnson, Avrupa Birliği’nden (AB) çıkarma (Brexit) vaadini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu yetkiyi almış oldu.

Johnson, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yaptığı konuşmada, Brexit konusunda parlamentodaki tıkanıklığı aştıklarını söyledi.

Boris Johnson, “Ocak ayı sonuna kadar da AB’den çıkışı tamamlayacağız” dedi.

İşçi Partisi ağır yenilgi aldı

Jeremy Corbyn’in liderliğini yaptığı ana muhalefetteki İşçi Partisi ise seçimde ağır bir yenilgi aldı.

Yüzde 32 oy oranına ulaşan İşçi Partisi, 203 milletvekili çıkardı. Daha önce 262 sandalyesi olan parti 59 sandalye kaybetmiş oldu.

BBC yayınında seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmeyi yapan İşçi Partisi’nin maliye sözcüsü John McDonnell, sonuçların büyük hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

Corbyn ise bir sonraki seçimde partisinin başında olmayacağını açıkladı.

Liberal Demokrat Parti lideri Swinson görevinden ayrılıyor

Liberal Demokrat Parti’nin lideri Jo Swinson’ın ise milletvekili seçilememesinin ardından görevinden ayrılacağı belirtildi.

Parti tüzüğü gereğince, partinin liderinin aynı zamanda milletvekili olması şartını yerine getirmesi gerekiyor.

Swinson, sonuçların ardından yaptığı ilk açıklamada, bu sonuçların birçok kişinin “canını sıkacağını” söyledi.

İskoçya Ulusal Partisi’nden büyük zafer

Seçim sonuçlarına göre, İskoçya Ulusal Partisi (SNP) büyük bir zafere imza atmış oldu.

SNP, İskoçya’ya ayrılan 59 sandalyenin 49’unu kazandı.

İskoçya Ulusal Partisi, 2017’de yapılan erken seçimde 35 sandalye kazanmıştı.

İskoçya için ikinci bir bağımsızlık referandumu isteyen ve AB’de kalmayı savunan SNP’nin İskoçya’da böylesi bir başarı elde etmesi, Muhafazakar Parti’nin ülkeyi AB’den çıkarmasının ardından İskoçya için yeni bir referandum baskısını artırabilir.

Diğer yandan Liberal Demokrat Parti 11, Demokratik Birlik Partisi 8, Plaid Cymru 4, Yeşil Parti 1, diğer partiler ise 15 milletvekili çıkardı.

“Aşil topuğu Brexit ve 45 yaş üstüydü”

Corbyn’in 2017’de Brexit’e sahip çıkarak yükselttiği oylarını, 2019’da AB’de kalma yönlü algılanan kampanyası ile düşürdüğünü belirten Alp Altınörs, “Brexit yönündeki eğilimin toplumda hala çok güçlü olduğu bu seçimde de görüldü” dedi.

Altınörs, “Britanya’da Muhafazakar Partinin seçim zaferi Brexit’in, göçmen düşmanlığının, değişimden duyulan korkunun sonucu oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Seçim sonuçlarının muhtemel sonuçlarını ise şöyle sıraladı: Brexit, ABD-Britanya ortak pazarı, İskoçya bağımsızlığı, İrlanda’da yeniden çatışmalar.

Yücel Göktürk ise İşçi Partisi’ne kaybettiren Muhafazakar Parti’ye kazandıran yaş aralığına dikkat çekti; “Labour 45 yaş üstünde hezimete uğradı,18-45 yaş aralığında ise ezici üstünlük sağladı” diye belirtti.

Corbyn’in genç kuşaklarca benimsendiğini söyleyen Göktürk, “Aşil topuğu Brexit ve 45 yaş üstüydü” dedi.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews
Previous post
Gelecek Partisi: Davutoğlu kuruluşu ilan etti, partisinin programını anlattı
Next post
Cezasızlığa devam: Ankara JİTEM Davası’nda beraat kararı