Ana SayfaGüncelBu kez İstanbul: Alevi evleri işaretlendi, Valilik ‘çöp husumeti’ dedi

Bu kez İstanbul: Alevi evleri işaretlendi, Valilik ‘çöp husumeti’ dedi

HABER MERKEZİ – İstanbul Sultangazi’de Alevi yurttaşların yaşadığı evlerin önüne çarpı işareti konularak “Gebereceksin” yazıldı. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada “olayın çöp ve aidat husumetinden kaynaklandığı” kaydedildi. Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş ise “Olay komşular arasındaki tartışmalarla açıklanamayacak kadar vahim, peşini bırakmayacağız” dedi.

İstanbul’un Sultangazi ilçesinde bulunan 75. Yıl Mahallesi’nde bulunan 10 daireli apartmanda oturan üç Alevi yurttaşların evinin girişine çarpı işareti konularak “Gebereceksin” yazısı yazıldı.

Yurttaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, parmak izi incelemesi yaptı.

Olay yerine giden CHP Sultangazi İlçe Başkanı Murat Poyraz, polisin, çevrede bulunan kameraların kayıtlarını da aldığını söyledi.

Gerçek Gündem’e konuşan Poyraz, “Bu olayı kim ya da kimler yaptıysa hedefledikleri ayrışmaya, provokasyona izin vermeyeceğiz. Alevi de Sünni de Türk de Kürt de biziz. Olayın sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

Valilikten açıklama

İstanbul Valiliği konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada yazılamalar doğrulanırken, “Yazıyı yazan şüphelinin söz konusu apartmanda ikamet eden İ.G. adlı kadın olduğu tespit edilmiş ve gözaltına alınmıştır” denildi.

Ayrıca şüphelinin ifadesine de yer verilen açıklamada, onun, “konunun apartmandaki ‘çöp ve aidat’ husumetinden kaynaklandığını, bir anlık öfkeyle komşusunu ‘korkutmak için’ yazdığını ve yine kendisinin sildiğini, yazdıklarının herhangi bir mezhepsel ayrılık veya başka bir maksat taşımadığını ve yaşananlardan pişmanlık duyduğunu” beyan ettiği aktarıldı.

“Olayın peşini bırakmayacağız”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş, olay yaşandıktan sonra emniyetle görüştüğünü aktardı.

Emniyetin kendisine verdiği bilgiye göre gözaltına alınan kişinin de aynı apartmanda oturduğunu söyleyen Odabaş, “Şahsın ilk ifadesinde ‘Apartmanda çöp ve aidat olayından dolayı kavga ettik. Bir anlık sinir ile yaptım, pişmanım’ dediği öğrenilirken daha fazla bilgi vermeyen emniyet İstanbul Valiliği tarafından açıklama yapılacağını söyledi” dedi.

Konunun komşuların arasındaki tartışmayla açıklanamayacağını belirten  Odabaş, yaşananların Alevi yurttaşlar üzerinde uzun zamandır oynanan oyunların bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Odabaş, “Bilinçli olarak Alevilere karşı yönelen bir şiddet var. Biz uzun zamandır bu tarz olaylar ile karşı karşıya geliyoruz. Olay komşular arasındaki tartışmalarla açıklanamayacak kadar vahim bir durum. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

İzmir’de de işaretlenmişti

Öte yandan 28 Kasım’da da İzmir’in Gaziemir ilçesinde yaşanmıştı.

Alevi yurttaşların oturduğu Yeşil Mahallesi’nde bazı evlerin duvarlarına çarpı işareti konup ayrımcı söylemler yazılmıştı.

Pir Haber Ajansı’na (PİRHA) konuşan ve evinin duvarına ‘Defol Alevi’ yazılan Bayram Şenal adlı yurttaş, olay yerine gelen polislerin kendilerine “Sarhoşların işidir” dediğini aktarmıştı.


İzmir’de Alevilerin evleri işaretlendi, Vali’ye göre “mezhepsel bir durum değil”




Önceki Haber
Gazetecilerden Aziz Oruç çağrısı
Sonraki Haber
Demirtaş: Tahliye talep etmiyorum