Ana SayfaManşetCeren Özdemir cinayeti: Sanıktan ‘akli dengem bozuk’ savunması, savcıdan ‘gönül ilişkisi’ sorusu

Ceren Özdemir cinayeti: Sanıktan ‘akli dengem bozuk’ savunması, savcıdan ‘gönül ilişkisi’ sorusu

HABER MERKEZİ – Ordu’da Ceren Özdemir’i öldüren Özgür Arduç, yargılandığı davanın ilk duruşmasında savunmasında olay anını anlatıp, akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etti. Arduç, “Beni çıkarmayın, çıkınca yine öldürürüm” tehdidinde bulundu. Mahkeme Başkanı ise “Sanığın Ceren’le bir ilişkisi var mı, gönül ilişkisi ya da başka bir şey?” diye sordu. Baba Özdemir bu soruya karşı çıkarken, “Sanığın akıl sağlığının da gayet iyi olduğuna eminim” dedi. Savcı Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar verirken, duruşma 20 Ocak 2020’ye ertelendi.

Ordu’nun Altınordu ilçesinde, Aralık ayının başında 20 yaşındaki Ceren Özdemir’i evinin önünde bıçaklayarak öldüren Özgür Arduç’un yargılanacağı davanın ilk duruşması Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya Özdemir’in ailesi, Ordu dahil çok sayıda ilin baro başkanları ve kadınlar katıldı.

Duruşmada Özgür Arduç’u Ordu Barosu’ndan zorunlu müdafilik kapsamında bir avukat temsil ediyor.

Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Arduç ise ‘güvenlik’ gerekçesiyle salona getirilmezken duruşmaya cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

“Beni çıkarmayın, yine öldürürüm”

Arduç, savunmasında olay anını anlatıp, akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etti.

Savunmasında çocukken cinsel istismara maruz kaldığını söyleyen Arduç, “Artık insanlara her türlü kötülüğü yapacağıma karar verdim” dedi.

“Ben bundan sonra yaşasam ne olacak, ölsem ne olacak… ‘Önüme kim gelirse öldüreceğim’ dedim. Akli dengem yok. Ceren’den önce başkasını takip ettim ama öldüremedim. Ceren ansızın karşıma çıktı. Apartmana girdi, ‘Metin’ diye birini sorup, iki kez bıçakladım ve kaçtım.
“Dışarıda kendime laf geçiremiyorum. Altı yaşında çocuğu da öldürecektim, öldüremedim. Karşıma kim çıkarsa öldürmek istedim. O çıktı. Polise verdiğim ifademi kabul ediyorum.
“Olaydan sonra biri geldi, beni yakalattı. Polisleri de öldürecektim. İntihara kalkıştım. Beni çıkarmayın, ben çıkınca yine öldürürüm, beni tedavi ettirin.”

Mahkeme Başkanı’ndan ‘gönül ilişkisi’ sorusu

Habertürk’ten Arzu Kaya’nın haberine göre sonrasında konuşan mahkeme başkanı, Ceren’in babası Yılmaz Özdemir’e, “Sanığın Ceren ile bir ilişkisi var mı gönül ilişkisi ya da başka bir şey?” diye sordu.

Özdemir ise bu soruya “Hayır kesinlikle tanımıyorum. Akıl sağlığının da gayet iyi olduğuna eminim şuanda” yanıtını verdi.

Ardından savcı, Özgür Arduç’un cezai sorumluluğunun olup olmadığının tespit edilmesi için Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar vererek, duruşmayı 20 Ocak 2020’ye erteledi.

Duruşma öncesi eylem

Duruşma öncesi Ordu Kadın Platformu adliye önünde bir basın açıklaması yaptı.

Burada konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Üyesi Ayşen Ece Kavas, 11 ay içerisinde 430 kadın öldürüldüğünü hatırlattı.

Kavas, “Hepsi de önlenebilir ölümdü. Ceren Özdemir’in cinayeti önlenemez miydi? Yıllar önce bir çocuğu öldürmüş bir adam nasıl olur da yakalanmamış bir şekilde dolaşıyordu sokaklarda. Biz bu sokaklarda özgürce dolaşamaz iken katiller nasıl dolaşıyor?” diye sordu.

Katiller değil kadınlar sokaklarda özgürce dolaşana dek mücadele etmeye devam edeceklerini aktaran Kavas, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadınların mücadelesi olmasa hiçbir adım atılmayacak. 6284 sayılı kanun çıkarken öldürülen kadınlar her yerde eylem yaptılar. 6284 sayılı kanunun her bir maddesi için bir kadın yaşamını kaybetti. İstanbul Sözleşmesi bütün kadınların yaşam hikayesi. Dünyadaki bütün kadınlar ‘Las Tesis’ danslı protestosuyla aynı sözleri söylüyorlar. Çünkü bütün kıtalarda kadınlar özgürce yaşamak istiyor. Biz de özgürce yaşamak isteyen kadınlara ‘asla yalnız yürümeyeceksin’ diyoruz.”

Ne olmuştu?

Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Ceren Özdemir, 3 Aralık 2019 tarihinde evinin önünde 35 yaşındaki Özgür Arduç tarafından bıçaklanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Kızının cenaze töreninde konuşan anne Güfer Özdemir, “Türkiye’de kadın cinayetleri hep faili meçhul kalıyor, bu da kalmasın” ifadelerini kullanmıştı.

Cinayetin ardından kaçan Arduç, bir gün sonra polislerce yakalanmıştı.

“Yaptıklarımdan pişman değilim” diyen Arduç, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

‘Canavarca hisle kasten öldürme’ ve ‘kamu görevlisini yaralama’ suçlarından tutuklanan Arduç, 5 Aralık’ta Efirli F Tipi Cezaevi’nden Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilmişti.

Previous post
Cemal Kaşıkçı cinayeti davası: Beş kişiye 'idam cezası'
Next post
Kanal İstanbul: ÇED raporu komisyondan geçti, İBB protokolden çekildi