Ana SayfaÇalışma YaşamıÇerkezoğlu: Bu rakam insan onuruna yaraşır bir asgari ücretten çok uzak

Çerkezoğlu: Bu rakam insan onuruna yaraşır bir asgari ücretten çok uzak

HABER MERKEZİ – DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2020 yılı için belirlenen asgari ücrete dair yaptığı açıklamada “Belirlenen rakam, bırakın işçinin ailesi ile birlikte yaşamasını tek bir işçinin yaşaması için gerekli olan asgari geçim maliyetinin de çok altında” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısı bugün yapıldı ve yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamı 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak açıklandı.

Kararın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda oy çokluğuyla alındığı bildirilirken, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat “Bu rakamı kabul etmemiz mümkün değil” diyerek toplantıdan ayrıldı.


2020’nin asgari ücreti açıklandı: 2 bin 324 lira


Açıklanan rakama tepki gösteren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, belirlenen rakamın insan onuruna yaraşır bir ücret olmadığını ifade etti.

Ücretin açlık sınırının bile altında olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Bir kere daha Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işveren ve hükümetin birlikte verdiği kararla insan onuruna yakışır bir asgari ücretten çok uzak, enflasyon karşısında değer kaybeden bir ücret belirlenmiş oldu.
Biz asgari ücretin gerçek bir toplu pazarlık ile belirlenmesi gerektiğini, uyuşmazlık durumunda grev hakkımızın olması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu böyle olmadığı içindir ki sürekli işverenler ve hükümet tarafından açlık sınırının bile altında bir ücret reva görülüyor.”

‘Ücret asgari geçim maliyetinin çok altında’

Asgari ücrete aylık 300 günlük 10 lira gibi bir artış yapıldığını ifade eden Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ücret bir yıl boyunca çarşıdaki, pazardaki gerçek enflasyonun çok altında. Belirlenen rakam, bırakın işçinin ailesi ile birlikte yaşamasını tek bir işçinin yaşaması için gerekli olan asgari geçim maliyetinin de çok altında. Dolayısıyla böyle bir asgari ücret kabul edilemez. Biz insan onuruna yaraşır bir asgari ücret mücadelemizi sürdüreceği.”

Sendikalı, sendikasız bütün işçileri omuz omuza mücadeleye çağıran Çerkezoğlu, mücadele programlarını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını aktardı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Denizli'de bir çocuğa kaldığı özel yurtta sistematik cinsel istismar
Sonraki Haber
Polis engelledi, HDP'nin Eskişehir'deki kongresi sokakta yapıldı