Ana SayfaEğitimCHP: Öğrenim kredisi borcu bulunan öğrencilerin faizleri silinsin

CHP: Öğrenim kredisi borcu bulunan öğrencilerin faizleri silinsin

HABER MEKKEZİ – CHP’li vekiller, öğrenim kredisi borcu bulunan öğrencilerin faizlerinin silinmesi ve bundan sonra verilecek öğrenci kredilerinin faizsiz olarak verilmesine ilişkin Meclis’e kanun teklifi sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, Meclis Başkanlığı’na Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nda değişiklik öngören bir kanun teklifi sundu.

Teklif, öğrenim kredisinin öğrencilere faizsiz olarak verilmesini, kredi borcunun işe başladıktan bir yıl sonra ödenmeye başlamasını ve henüz tahsil edilmeyen öğrenim kredisi borçlarının faizlerinin silinmesini içeriyor.

Teklifin gerekçesinde artan işsizlik ve hayat pahalılığının üniversiteyi bitiren öğrencilerin işsiz kalmasına neden olduğu belirtilerek, uzun süre iş bulamayan öğrencilerin öğrenim kredisi borçlarını ödemekte zorlandığı ifade edildi.

300 bine yakın öğrencinin öğrenim kredisi borcu nedeniyle yasal takip altına girdiği ifade edilen teklifte, üniversiteyi kazanan ve ailesinden uzak kentlerde eğitim-öğretimini devam ettiren öğrencilerin bu süreçte çeşitli desteklere ihtiyaçlarının bulunduğuna dikkat çekilerek, “Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde, gençlerimiz beslenme ihtiyaçlarını bile karşılayamamaktadır” denildi.

“25-30 bin TL’yi bulan meblağları ödemeleri imkansız”

Öğrenim kredisinin aylık 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile 550 TL olarak ödendiği belirtilen kanun teklifinde, “Üniversite bitiminde TÜİK’in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle geri ödeme talep edilmektedir” denilerek büyük çoğunluğu işsiz olan bireylerin 25-30 bin TL’yi bulan meblağları ödemelerinin imkansız olduğu belirtildi.

Teklifin gerekçesinde son olarak “İktidara yakın iş insanlarının batıklarının kamu bankaları eliyle kurtarıldığı, vergi borçlarının faizleriyle birlikte silindiği bir dönemde, sosyal devletin gereği olarak verilen eğitim desteklerine faiz yükü bindirilmesi kabul edilebilir değildir” denilerek, faiz yükü bindirilmiş öğrenim kredisi tahsil etme çabasının sosyal devlet ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li Bulut: Bizler Türkiye ve Ortadoğu’nun kaderini değiştirecek olan kadınlarız
Sonraki Haber
Ülkenin en büyük istismar davası: Fransa'da bir erkek 349 çocuğu cinsel istismara maruz bıraktı