Ana SayfaCezaevleriCHP’den hasta tutukluların tahliyesi için kanun teklifi

CHP’den hasta tutukluların tahliyesi için kanun teklifi

HABER MERKEZİ – CHP’li vekil Turan Aydoğan, Meclis’e hasta tutukluların Adli Tıp Kurumu raporuna ihtiyaç duyulmaksızın cezalarının ertelenmesine ilişkin Ceza İnfaz Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi için teklifte bulunarak, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, hasta tutukluların Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna ihtiyaç duyulmaksızın cezalarının ertelenmesine ilişkin Ceza İnfaz Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifinde bulundu.

Teklifte, Ceza İnfaz Kanunu’nda yer alan hasta tutukluların “Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adli Tıp Kurumunca onaylanan rapor üzerine, infazın yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığınca verilir” ibaresinin çıkartılması istendi.

Söz konusu kanununun “Hasta tutuklu ve hükümlülerin Adli Tıp raporuna gerek kalmaksızın hastane raporu ile cezalarının geri bırakılmaları” şeklinde değiştirilmesi önerildi.

“457’si ağır olmak üzere bin 333 hasta tutuklu var”

Cezaevlerinde bulunan hasta tutukluların sayısına ilişkin bilgi veren Aydoğan, “İnsan Hakları Derneği’nin son verilerine göre hapishanelerde 457’si ağır olmak üzere 1333 hasta tutuklu/hükümlü bulunmaktadır” dedi.

Teklifte, temel haklar olan yaşama, sağlık hakları ile işkence yasağının Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tarafından güvence altına alındığı belirtildi.

Aydoğan son olarak, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını da önerdi.


Cezaevlerinde ‘OHAL’ sürüyor, hasta tutukluların durumu kritik

Previous post
Diyarbakır ve Ağrı'da ev baskınları: HDP'liler gözaltında
Next post
Hatay'da patlama: Dört asker yaralandı