Ana SayfaGüncelCHP’den Libya açıklaması: Tezkereye sonuna kadar karşı duracağız

CHP’den Libya açıklaması: Tezkereye sonuna kadar karşı duracağız

HABER MERKEZİ – CHP Grup Başkanvekili Özel, partisinin Libya’ya asker gönderme tezkeresine sonuna kadar karşı duracağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’ya asker gönderme konusunda Meclis açılınca ilk iş tezkereyi sunacaklarını açıklamıştı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Libya’ya asker gönderme konusunda partisinin tavrını açıkladı.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Özel, Meclis’e gelmesi beklenen Libya’ya asker gönderme tezkeresi için “Tavrımız şüphesiz ‘hayır’ olacaktır” dedi.

Özel, “CHP Libya’ya asker gönderme tezkeresine sonuna kadar karşı duracaktır” dedi ve ekledi: “Askerimizin Libya çöllerinde yeri yok.”

Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Tobruk merkezli hükümet arasında iç çekişme olduğunu belirten CHP’li Özel, “Libya’da taraf tutmak, hepimizin desteklediği münhasır ekonomik bölge anlaşmasının da geleceğini tartışmalı hale getirir” değerlendirmesinde bulundu.

 

CHP, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu öncesinde hükümete sınır ötesine asker gönderme yetkisi veren tezkereye “evet” demişti.

Tezkere Meclis’te görüşülmeden önce bir açıklama yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Oradaki askerlerin burnu kanamasın diye tezkereye içimiz yana yana evet diyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan: Tezkereyi Meclis’e getireceğiz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Libya’ya asker gönderme konusunda “Davet olduğuna göre icabet ederiz” demiş ve Meclis açılınca ilk iş tezkereyi sunacaklarını söylemişti.

Erdoğan, “İnşallah Ocak ayının 8’inde, 9’unda Meclisimizden bunu da geçireceğiz ve böylece davete icabet edeceğiz” diye belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayez Al Sarraj (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı)

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

General Hafter’e bağlı güçler Nisan ayından bu yana, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin kontrolündeki başkent Trablus’u ele geçirmeye çalışıyor.

Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirirken, Erdoğan’dan “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebiliriz” açıklaması gelmişti.

Nitekim Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir yetkili, Türkiye’den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduklarını açıklamıştı.


Bloomberg: Türkiye, Suriye’de desteklediği grupları Libya’ya gönderecek

“Tunus’un ardından Cezayir’e gitmek isteyen Erdoğan geri çevrildi”

Libya Türkiye’den ‘resmen’ askeri destek istedi

Türkiye Libya’ya asker göndermeye hazırlanıyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kazakistan'da yolcu uçağı düştü: En az 12 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Erdoğan'dan asgari ücret savunması: İşçiyi enflasyona ezdirmedik