Ana SayfaPolitikaCHP’li kadınlardan Meclis’te Las Tesis protestosu

CHP’li kadınlardan Meclis’te Las Tesis protestosu

HABER MERKEZİ – CHP’li milletvekili kadınlar, Türkiye’de Las Tesis dansını yapan kadınlara yönelik polis müdahalesini Meclis’te dansın şarkı sözlerini okuyarak protesto etti.

Şilili feminist kolektif Las Tesis aktivistlerinin erkek şiddetine yönelik başlattığı ve giderek tüm dünyaya yayılan dansı İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirmek için geçtiğimiz günlerde bir araya gelen kadınlara müdahale eden polis, pek çok kadını gözaltına almıştı.

Bu polis müdahaleleri, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) kadın milletvekilleri tarafından bütçe görüşmelerinin sürdüğü Meclis’te protesto edildi.

İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, şunları söyledi:

“Şili’de başlayan ve dünyanın her yerinde kadına karşı şiddete dikkat çekmek için yapılan bir dans var. Adı Las Tesis. Bu eylemi yapmak için dokunulmaz olmanız gereken tek ülke ise sayenizde Türkiye oldu. Şimdi kadın milletvekilleri olarak şiddet gören, öldürülen tüm kadınlar adına size iki çift lafımız var.”

Kadıgil, daha sonra Las Tesis’in sözlerini söyledi. Bu sırada mor fular takan CHP’li kadınlar da aralarında Emine Bulut ve Şule Çet’in de bulunduğu son aylarda öldürülen kadınların fotoğraflarını gösterdi.

Milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak şarkıya da eşlik etti.

https://www.youtube.com/watch?v=MEfcyorYK5s

Protestonun ardından konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şarkının sözlerindeki “Tecavüzcü sensin, öldüren sensin; polisler, hakimler, devlet ve başkan.” şeklindeki ifadelere ilişkin, “Eğer bunları söyleyerek bu mesele çözülecekse Meclis de duysun. Eğer bu Meclis, ‘Bunları söylemeye devam etsinler.’ derse ben İçişleri Bakanı’yım, kanuna rağmen, Anayasa’ya rağmen en geniş hakkımı kullanacağım” dedi.

Bakan Soylu, şarkıda milletvekillerinin de bakanların da sorumlu olduğunu belirterek “Tecavüzcü sensin, öldüren sensin; polisler, hakimler, devlet…” diye bir grubu çerçeve içerisine almamak gerektiğini savundu.

AKP’li Sayan Kaya’da tepki

AKP Genel Başkan Yardımcısı Betül Sayan Kaya, CHP’li kadın milletvekillerinin Meclis’te gerçekleştirdikleri Las Tesis eylemine sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Sayan Kaya, Meclis’teki CHP’li kadınların görüntüleri eşliğinde şu mesajı paylaştı:

“Bazı olaylar yaşanırken, hatta konuşulurken gülünmez. Siyasi malzeme yapılmaz ve eğlenilmez. Kadın meselesi siyaset üstü, hep beraber yürütmemiz gereken bir konuyken bu görüntüler beni derinden yaraladı. #LasTesis”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara’da dilendirilen mülteciler: Çağın kimsesiz köleleriyiz
Sonraki Haber
Diyarbakır Suriçi'ndeki evlerin taşları kamyonlarla satılıyor