Ana SayfaToplumsal CinsiyetCinsel saldırıdan yargılanan Hasan Bilgili davasında mahkemeden kadına: Mücadele edemedin mi?

Cinsel saldırıdan yargılanan Hasan Bilgili davasında mahkemeden kadına: Mücadele edemedin mi?

HABER MERKEZİ – Ankara’da bir kadını cinsel saldırıya maruz bıraktığı için yargılanan Hasan Bilgili’nin duruşmasında mahkeme heyeti kadına, “Mücadele edemedin mi?” diye sordu. Bilgili ise suçunu inkar etti.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde akademisyen olan Prof. Dr. Hasan Bilgili’nin, kendisine ait Çayyolu Mahallesi’ndeki hayvan hastanesinde çalışan veteriner bir kadını darp edip cinsel saldırıya maruz bırakmasına ilişkin davanın duruşması Ankara 31’inci Ağır Ceza Mahkeme’sinde yapılıyor.

Duruşmaya, kadının avukatları ile ailesi, sanıklar, kadın örgütleri, sendika ve meslek odalarının yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Kimlik tespitlerinin ardından başlayan duruşmaya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ankara Üniversitesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) müdahillik talebinde bulundu.

Bakanlığın talebini kabul eden mahkeme, diğer talepleri reddetti.

Müşteki avukatı Aslı Arıhan, kadının ifadesinin bir uzman psikolog eşliğinde alınmasını istedi.

Arıhan, müvekkilinin daha önce yaşadığı travmadan dolayı sanıkların ifadesi alınırken, kadının başka bir odaya alınmasını talep etti.

Mahkeme heyetinin talepleri kabul etmesinin ardından sanıkların ifadesi alındı.

Bilgili suçunu inkar etti

Ardından söz alan sanık Hasan Bilgili, medyaya yansıyan görüntülerin ardından lince uğradığını ileri sürdü. Bunun üzerine Bilgili’ye, salondan “tecavüzcüsün çünkü” tepkileri yükseldi.

Taciz ve tecavüzde bulunmadığını iddia eden Bilgili, kadının Adli Tıp Raporu’nda çıkan tırnak izlerini soran mahkeme heyetine, “Çalışma ortamında kedi ve köpekler var. Onlardan dolayı olmuştur” sözleriyle yanıt verdi.

Bilgili, raporda kendisine ait bulunan tükürük örneğine dair ise “Konuşurken ağzımdan fırlamıştır” diyerek kendisini savundu.

Mahkeme heyetinin, 2016 yılında cinsel taciz suçlamasıyla okul tarafından hakkında başlatılan soruşturmaları sorması üzerine Bilgili, kendi savunmasının alınmadığını iddia etti.

Bilgili’nin, rektörlüğün kendisine ceza vermek istediğini ileri sürmesi üzerine müşteki avukatı Arıhan, “Neden hep sizin başınıza geliyor?” diye sordu.

Sanık bu soruya, “Başarılı olmanın cezası” şeklinde bir yanıt verdi.

Arıhan’ın, soruşturma kapsamında Bilgili’nin telefonundan çıkan pornografik görüntüleri sorması üzerine görüntülerin bulunduğunu kabul eden Bilgili, “Normal bir durum, erkek arkadaşlarımızla birbirimize attığımız oluyor. Özel hayat” cevabını verdi.

Diğer sanıklardan da aynı savunma

Sanık Serkan Durmaz ise ifadesinde Bilgili ile aynı savunmayı verdi.

Avukat Arıhan, “Siz neden kadına serum taktınız? Veteriner hekim olarak hiç bir insana müdahalede bulunamazsınız, bu konuda hakkınızda suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Sanık Durmaz bunun suç olduğunu bilmediğini iddia etti. Avukat Arıhan, “Kadının size tecavüze uğramış olabileceğini söylediğini söylüyorsunuz. Bunu ihbar etmek yerine, neden kliniği temizlemeye başladınız?” diye sordu. Sanık, rutin temizlik yaptığını ileri sürdü.

Kadının avukatı: Kamera görüntüler verilmedi

Sanık avukatlarının Durmaz’a, “Klinikte kaç tane kamera var, bunlar nereleri görüyor?” diye sorması üzerine söz alan müşteki avukatı Arıhan, “Kamera görüntülerini defalarca istememize rağmen alamadık” dedi.

Mahkeme heyeti kamera görüntülerinin dosyada mevcut olduğunu söyledi.

Sanık Hüseyin Şenyurt da, Bilgili ile aynı ifadeleri verdi.

Mahkemeden kadına: Mücadele edemedin mi? 

Ardından psikolog eşliğinde anlatan kadın, bunları anlatmanın zor olduğunu belirterek, yaşadıklarına dair şunları söyledi:

“2 Nisan’da akşama doğru Serkan Durmaz erken çıktı. Hasan Bilgili’de aşı alıp çıkmıştı. Akşam herkes çıktıktan sonra bir hasta sahibi beni aradı ve kliniğe geleceğini söyledi. Bilgili de hasta ile aynı anda kliniğe geri geldi.
Hastayı muayene ettim ve geri gönderdim. Bilgili eve geçmeden yemek yemek istedi. Benden yemeği ısıtmamı söyledi. Ben yemek ısıtmak üzere yukarı çıktığımda, Bilgili kliniğin kapısını kilitlemiş. Kurallara göre birden fazla kişi varken kliniğin kapısı kapanmaz.”

Bilgili’nin kendisine zorla alkol verdiğini ifade eden kadın, ardından da Bilgili tarafından cinsel saldırıya ve şiddete maruz bırakıldığını ifade etti.

Mahkeme heyetinin, bu sırada kadına, “Mücadele edemedin mi? Kendinde miydin? Yüzüne ya da herhangi bir yerine vuramadın mı? Tam saati hatırlıyor musun?” şeklinde sorular yöneltti.

Kadın sonrasında Bilgili’ye yardım eden, delilleri ortadan kaldıran diğer sanıkların neler yaptığını anlattı.

Klinikte kameranın sadece koridorda olduğunu aktaran kadın, “O gece beni öldüreceklerinden çok korktum. Ölmek istemedim” diye konuştu.

‘Bu ülkede tecavüz davası olmaz’

Sanık Serkan Durmaz’ın, Bilgili’yi şikayet etmemesi için kendisini tehdit ettiğini dile getiren kadın, şöyle konuştu:

“Durmaz bana ‘bu ülkede tecavüz davası olmaz, her kese ifşa olursun, yaşantına devam edemezsin, herhangi bir şikayette bulunma’ dedi. Sonra Bilgili geldiğinde kendi aralarında ‘eğer şikayet ederse öldürürüz’ diye konuştuklarını duydum. Durmaz, ‘Bilgili gelip seni doktora götürecek’ dedi.”

Kadın,  jinekolog Hüseyin Şenyurt’un kliğinine zorla götürüldüğünü ve zorla muayene edildiğini söyledi.

Duruşmaya ara verildi.

Ne olmuştu?

Cinsel saldırı ve şiddetin ardından kadının şikayeti üzerine tutuklanan Bilgili, kısa bir süre sonra tahliye edilmiş ve hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’, ‘cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma’, ‘tehdit‘ ve ‘hakaret‘ suçlarından 27 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Geçtiğimiz gün açıklama yapan Hasan Bilgili’nin avukatları, davadan çekildiklerini bildirmişti.

Delilleri yok etmede yardım ettiği belirtilen Serkan Durmaz hakkında da “basit cinsel saldırı”, “alıkoyma, tehdit, hakaret”, “suç delillerini yok etme”, Hüseyin Şenyurt hakkında ise “delilleri yok etme” suçundan dava açılmıştı.

Bugün (11 Aralık) ilk duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapmak isteyen kadınlara müdahale eden polis, Ankara Kadın Platformu üyesi üç kadını gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan üç kadın, götürüldükleri hastanede yapılan kontrollerin ardından serbest bırakılmıştı.

Kadınlara “kabahatler kanuna muhalefet” gerekçesiyle 320’şer TL para cezası kesilmişti.


Mezopotamya Ajansı
Previous post
CPJ: Türkiye dünyanın en çok gazeteci hapseden ikinci ülkesi
Next post
Bakanlık talimatının gölgesinde: Maşalyan, Türkiye Ermenileri'nin 85. Patriği oldu