Ana SayfaGüncelÇocuk istismarını haberleştiren gazeteci Aygül’e hapis cezası

Çocuk istismarını haberleştiren gazeteci Aygül’e hapis cezası

HABER MERKEZİ – Bitlis Tatvan’da bir çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasını haberleştiren gazeteci Sinan Aygül’e 10 ay ertelemesiz hapis cezası verildi.

Bitlis’te yaşayan Bitlis News Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül hakkında, Tatvan ilçesinde 10 Temmuz’da yaşanan çocuğa yönelik istismar vakasını haberleştirdiği için  “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” iddiasıyla dava açıldı.

Aygül’ün yargılandığı davanın ilk duruşması Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada konuşan Aygül, sosyal medyada ulaştığı görüntüleri teyit ettikten sonra yaptığı haberin yerel ve ulusal basında geniş yer bulması üzerine soruşturmaya ciddiyetle yaklaşıldığını ve zanlının yakalandığını söyledi.

Aygül, aksi halde istismarın üstünün örtülebilmesi riskinin olduğuna dikkat çeki.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aygül hakkında yaptığı haberler gerekçesiyle daha önce açılan davaları gerekçe göstererek, “Sanığın suçlu kişilik özellikleri, suç işleme konusundaki ısrarı göz önüne alınarak yeniden suç işlemeyeceği yönünde mahkememizde olumlu kanaat oluşmadığını…” iddia ederek, 10 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme cezayı ertelemezken, Aygül’ün avukatları İstinaf Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunacak.

Aygül, cezanın onaylanması durumunda 6 ay önce çıktığı cezaevine yeniden girecek.

‘Haberi yapmasaydım istismarın üstü örtülebilirdi’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan gazeteci Aygül, haberi adli mercileri harekete geçirmek için yaptığını vurguladı.

“Taciz, cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet gibi olayların önüne geçebilmek için özellikle görünür kılmak gerekiyor. Zira üstü örtülen veya ihmalden dolayı sonu çok dramatik biten olaylara tanık oluyoruz her gün. Haber yapmaktaki kastım buydu. Sosyal medyada dolaşan görüntüyü önce İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne teyit ettirdikten ve yeterli bilgi aldıktan sonra haber yaptım.
Haberimde kullandığım dil ne özel hayatı ne de masumiyet karinesini ihlal eder nitelikte değildi. Son derece mimiksiz ve isnatsız bir dille, isim vermeden ve görüntüleri mozaikleyerek hazırladığım haberi yayınladım. Haberi yayınladıktan iki gün sonra yayın yasağı kararı alındı. Haberin akabinde zanlı tutuklandı. Haberi yapmamış, olayı kamuoyu nezdinde görünür kılmasaydım, belki olayın üstü örtülecekti.”

‘İfadem alınmadan hapis cezası verildi’

Soruşturma ve kovuşturma sürecinin olması gerektiği yürütülmediğini ve kararın çok hızlı verildiğini kaydeden Aygül, hakkında hazırlanan iddianamenin de eksik olduğunu ifade etti.

“Soruşturma, yargılama süreci ve verilen kararın adaleti geçtim, meriyette olan mevzuata bile uyan yanı yok. İlk olarak soruşturma savcısının ifade alma talimatı polis tarafından yerine getirilirken, sürecin anormal ilerleyeceğini tahmin etmiştim.
Zira adresim belliyken, her davete icabet etmişken ve halihazırda karakolda haftada iki gün imza atıyorken, savcı talimatının verildiği gün teamüllere aykırı bir şekilde akşam saat 21.00’de evimden gözaltına alınarak ifadeye götürüldüm. İfadeden hemen sonra hakkımda iddianame hazırlandı, iddianame eksikliklere rağmen mahkemece kabul edildi.
Henüz ilk duruşmada daha hiç ifadem bile alınmamışken hakkımda hapis kararı verildi. Hantallığıyla bilinen yargının bu kadar hızlı hareket etmesi ve sürecin tamamının sayısız usul hatasıyla ilerlemesine ve bunların normal karşılanmasına bakınca neresinden tutacağıma şaşırıyorum. Zira neresinden tutsam elimde kalıyor.”



Önceki Haber
Gazeteci Aziz Oruç hala gözaltında, meslektaşları tepkili
Sonraki Haber
Karınca'nın vizyon seçkisinde bu hafta Sicilya mafyasının ilk 'Hain'i var