Ana SayfaGüncelÇorlu tren katliamı davası: Sanıkların tutuklanması talebi reddedildi

Çorlu tren katliamı davası: Sanıkların tutuklanması talebi reddedildi

HABER MERKEZİ – 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu’daki tren katliamına ilişkin açılan davanın dördüncü duruşmasında sanıkların tutuklanması yönündeki talep reddedildi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında, 8 Temmuz 2018 tarihinde Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonunun raylardan çıkıp devrilmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Katliamın ardından açılan davanın dördüncü duruşması Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Davada, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’ndan (TCDD) dört çalışan “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Duruşma öncesinde mahkeme başkanı, gazetecilerin duruşma salonuna bilgisayarla girmesini yasakladı.

Avukatların duruşmanın açık yapılması nedeniyle bu kararın hukuka aykırı olduğuna dair itirazı da mahkeme tarafından reddedildi.

Kimlik tespitinin ardından duruşmaya geçildi. Söz alan avukat Can Atalay, bir önceki duruşmada bilirkişi tespiti açısından üniversitelerden bilirkişi vasfına sahip öğretim üyelerinin isim listelerinin istenmesi kararına yönelik olarak şunları söyledi:

“İTÜ, ulaştırma alanında bilirkişi olarak görevlendirecek kimsenin olmadığı yönünde yanıt vermiştir. Bu şekilde kamu görevinden kaçınılması kabul edilemez. Yıldız Teknik ise müzekkereye yanıt dahi vermemiştir.”

Atalay’ın beyanından sonra TCDD Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan sanık Turgut Kurt’un ifadesine geçildi.

Mahkeme başkanının “Menfezlerin zorunlu bakım programlarının sorumluluğu kimdedir?” şeklindeki sorusuna “Bölge müdürlüğündedir” diye cevap verdi.

Kurt, mahkeme başkanının “Mahal yeri listesinde bütün menfezler var ancak kazanın olduğu menfez neden yok?” sorusunu ise “Mühendislerimiz yazmayı gerekli görmemiş” diye yanıtladı.

Duruşmada daha sonra müştekilerin beyanlarına geçildi. Müştekiler davaya müdahil olma taleplerini yeniledi, tüm sorumlulardan şikayetçi olduklarını beyan etti.

Müşteki beyanlarının ardından duruşmaya bir saat ara verildi.

Sanıkların tutuklanması talebine ret

Aranın ardından mütalaayı açıklayan savcı, mağdur ve müştekilerin katılma talepleri kabulüne, baroların katılma talebinin reddine karar verdi.

Sanıkların tutuklanması yönündeki talebi reddeden savcı, geçen celse müzekkere yazılan teknik üniversitelere yeniden müzekkere yazılarak bilirkişilik vasıflarına haiz akademik personel listesinin gönderilmesinin istenilmesini, , tanık Mümin Karasu için talimatın beklenmesine, sanıkların adli kontrollerinin devamına, bilirkişi heyetinin kesinleşmesinin ardından olay mahallinde keşfe çıkılmasına, dosyadaki eksiklerin tamamlanmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, ara kararının ardından ara kararını açıkladı.

Mahkeme, Kocaeli ve Aydın baro başkanlıklarının davaya müdahil olma taleplerinin reddine, tanık Tevfik Baran’ın ifadesinin alınması için İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan yazının işlemsiz iade edilmesine, tanık Mümin Karasu hakkında yazılan talimatın iade edilerek tanığın dinlenmesinden vazgeçilmesine, müşteki Coşkun Yıldız’ın hırsızlık iddiaları mahkemece ciddi görüldüğünden olay tarihindeki hırsızlık eyleminin faili için yasal gereğin ifası için Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına, sanıkların tutuklanma taleplerinin reddine karar verdi.

Keşif hususunun bilirkişiler belirlendikten sonra değerlendirilmesine hükmeden heyet, sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat ve Çetin Yıldırım hakkında verilen adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verdi.

Duruşma, 21 Nisan 2020 tarihine ertelendi.

“520 gündür adalet bekliyoruz”

Duruşma öncesinde katliamda yakınlarını kaybeden aileler Çorlu Santral Parkı’nda buluşarak buradan duruşmanın yapılacağı Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne kadar yürüdü ve aileler “Kaza değil cinayet” sloganıyla adalet beklentilerini yeniledi.

Aileler adına yapılan basın açıklamasında “Bugün 520 gün oldu. 520 gündür adalet bekliyoruz. Kimse korunmasın. Eğer bu ihmal zincirlerinde, en alt düzeyden en üst düzeye kadar kim varsa… Bir bakan da sorumluysa bakan da yargılansın müdür de yargılansın en alt düzeydeki eleman da yargılansın. Tek istediğimiz adalet” denildi.


Karınca, bianet
Previous post
Şüpheli kadın ölümü: Derya Tayşan kaldığı otelde ölü bulundu
Next post
Ankara'da bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkek tutuklandı