Ana SayfaCezaevleriDemirtaş’ın sağlık durumu: Ne oldu, kim ne dedi?

Demirtaş’ın sağlık durumu: Ne oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın avukatının, müvekkilinin cezaevinde 26 Kasım’da rahatsızlanarak bilincinin kapandığını ancak doktorun talebine rağmen günlerdir hastaneye sevk edilmediğini açıklamasının ardından, gelen tepkiler ve HDP’nin çağrıları üzerine Demirtaş hastaneye sevk edildi. Demirtaş’la görüşen HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Demirtaş’ın “Halkım bilsin böyle bir hastalığım var. Bu koşullarda daha da gelişti. Hastalığımın tedavisi gerekiyor” şeklindeki mesajını paylaştı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 26 Kasım’da hastalandığı belirtildi.

Haberi, Demirtaş’ın kardeşi ve aynı zamanda avukatı olan Aygül Demirtaş, Twitter üzerinden duyurdu.

Aygül Demirtaş, “26 Kasım Salı günü 05.30 sıralarında müvekkilimiz ve ağabeyim Selahattin Demirtaş’ın, göğüs sıkışması ve nefes alamaması nedeniyle bilinci kapanmıştır. Uzun süre bilinci kapalı şekilde hücresindeyken kendisine ilk müdahaleyi, hücre arkadaşı Sayın Abdullah Zeydan yapmıştır” dedi.

Demirtaş, ağabeyinin günlerdir hastaneye sevk edilmediğini belirterek, yaşananları şöyle anlattı:

“Sonrasında ambulans çağrılmış, kendisine sadece EKG yapılmıştır. Müvekkilimiz acil servis yerine, kapsamlı bir müdahale ve tedavi için kliniğe sevkini talep etmiştir. Cezaevi doktoru da Demirtaş’ın kardiyoloji, nöroloji ve gastroenteroloji olmak üzere üç ayrı bölüme sevk edilmesini istemiştir.
Biz de avukatları olarak cezaevi idaresiyle yaptığımız görüşmede derhal hastaneye sevkini talep ettik. Ancak Demirtaş, aradan 7 gün geçmesine rağmen hastaneye sevk edilmemiştir. Böylesi hayati önemdeki bir sağlık sorununa rağmen hastaneye sevk edilmemesi, açıkça hayati risk altında tutulduğu anlamına gelmektedir” ifadesini kullandı.
Selahattin Demirtaş’ın siyasi rehineliği, neredeyse yaşam hakkına yönelik bir müdahaleye dönüştürülmek istenmektedir. Demirtaş’ın sağlığıyla ilgili en küçük bir olumsuzluğu düşünmek dahi istemiyoruz. Bunun sorumluları, bu vebalin altından kalkamazlar. Durumu yakından izliyoruz. Avukat arkadaşlarımız Edirne’de, 24 saat süreyle gelişmeleri takip ediyorlar.”

Öte yandan Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman da konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Karaman, “Cezaevi doktorunun ‘İleri tetkik gerekir’ raporuna rağmen güvenlik gerekçesiyle oyalama taktiği uyguluyor. Çok kaygılıyız, 7 gün önce nefes darlığı ve bilinç kaybı semptomları yeniden yaşanabilir. Demirtaş’ın tedavi hakkı engelleniyor” dedi.

HDP’den çağrı

HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de Demirtaş’ın sağlık durumuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Demirtaş’ın avukatları tarafından veriler bilgiler doğrultusunda hükümete ve Adalet Bakanlığı’na acilen açıklama yapma çağrısında bulunuldu.

Eşbaşkanların açıklamasında, “Sayın Demirtaş’ın sağlığına ilişkin son durum nedir? Neden hastaneye sevki yapılmamıştır? Demirtaş’ın tam teşekküllü bir hastaneye sevki için gerekli işlemler derhal yapılmalıdır. Şu ana kadar bunun gerçekleştirilmemiş olması kesinlikle kabul edilemez ve tüm sorumluluk yetkililerdedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, HDP Meclis Başkanvekili ve Grup Başkanvekillerinin de aralarında bulunduğu bir heyetin Edirne Cezaevi’ne gideceği belirtildi.

Hastaneye sevk edildi

Eş başkanların mesajı sonrası HDP’nin resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, yetkililerle yapılan görüşmelerin ardından Demirtaş’ın hastaneye sevk edildiği belirtildi.

Edirne Başsavcılığı’ndan açıklama

Demirtaş’ın sağlık durumuyla ilgili Edirne Başsavcılığı da bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Detaylı tetkiklerin yapılması için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde muayene edilmesinin sağlanması amacıyla gerekli randevular alınarak bugün için hastaneye sevk edilmiştir” denildi.

“Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumuyla ilgili avukatı tarafından gündeme getirilen iddialarla ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
“Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın 26.11.2019 günü cezaevi yönetimine rahatsızlandığını bildirmesi üzerine acilen 112 aranarak gelen doktor tarafından ilk muayenesi ve gerekli tetkikler yapılmıştır.
“Yapılan tetkikler neticesinde Demirtaş’ın herhangi bir sağlık sorunu tespit edilmemiş olmasına rağmen daha detaylı tetkiklerin yapılması için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde muayene edilmesinin sağlanması amacıyla gerekli randevular alınarak bugün için hastaneye sevk edilmiştir.
“Bu süreç içerisinde Selahattin Demirtaş’ın ailesi ve ziyaretçileriyle rutin olarak yapılan görüşmeleri gerçekleşmiştir. Ayrıca farklı tarihlerdeki doktor muayene talepleri de her zaman karşılanmıştır.”

Hastaneden açıklama

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği, hastanede tedavi gören Selahattin Demirtaş’ın tetkiklerin ardından taburcu edildiğini yazılı yaptığı açıklamayla duyurdu.

“Selahattin Demirtaş isimli hastanın şikayetleri doğrultusunda kardiyoloji, nöroloji, gastroenteroloji ve göğüs hastalıkları anabilim dalları ile konsülte edilmiş, yapılan laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri sonrasında akut hayatı tehdit edici patoloji saptanmamıştır.
“Belirtilen anabilim dallarının görüşleri doğrultusunda hasta, poliklinik kontrol önerisiyle taburcu edilmiştir.”

Katırcıoğlu, Demirtaş’ın mesajını paylaştı

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz sağlık sorunları yaşayan Demirtaş’la Edirne Cezaevi’nde görüştü.

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre Katırcıoğlu, Demirtaş’ın bir hafta önce cezaevinde kısa süreli baygınlık geçirdiğini söyledi. Aktarımı şöyle:

“Şu an bir sıkıntısı yok. Güçlü, dinamik görünüyordu. Önce Abdullah Zeydan ile görüştük. Abdullah Bey, Demirtaş’ın geçen hafta nefes darlığı yaşadığını ve kısa süreli baygınlık geçirdiğini söyledi. Demirtaş’ın kendisi böyle bir olayın duyulmasını istememiş.
“Demirtaş, yüksek güvenlikli hapishane koşullarının iyi olmadığını söyledi. Hapishane yönetiminden yana bir sıkıntısı yok. Fakat ‘bir şey olsa hemen bir müdahale şansı yok’ diyor.
“Alıp her an hastaneye götüremiyorlar. Adalet Bakanlığı’na yazı yazılması gerekiyor. Bu süreç de çok uzuyor. Demirtaş’ın bu durumdan rahatsızlığı var.
“Hastalığıyla ilgili de şunları söyledi: ‘Halkım bilsin böyle bir hastalığım var. Bu koşullarda daha da gelişti. Hastalığımın tedavisi gerekiyor.’ Kendisi de hastalığının tam olarak ne olduğunu bilmiyor.”

HDP’ye eleştirilere yanıt

Ayşegül Demirtaş da son yaptığı açıklamada ağabeyinin durumunun iyi olduğunu, teşhis konulmasını beklediklerini belirtti ve HDP’ye dönük eleştirilere yanıt verdi.

“Müvekkilimiz ve ağabeyim Selahattin Demirtaş bu akşam hastaneye sevk edilmiştir. Kendisine gerekli tüm tetkikler yapılmış ve cezaevine geri getirilmiştir. Şu an itibarıyla hayati tehlike doğuracak bir durum tespit edilmemiştir.
“Farklı birkaç tahlil ve işlem de yapıldıktan sonra teşhis konulmasını bekliyoruz. Şu anda sağlık durumu ve morali gayet iyidir.
“HDP genel merkezinin, bizden kaynaklı olarak durumdan geç haberi olmuştur. Partimizin böylesi konularda duyarsızlığı söz konusu bile olamaz. Demirtaş, duyarlılık gösteren başta HDP genel merkezi olmak üzere halkımıza ve avukatlarına özel selam ve teşekkürlerini iletmektedir.”

CHP heyeti Edirne’ye gidiyor

Gelişmelerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP heyetinin yarın Demirtaş’ı ziyaret için Edirne’ye gideceğini duyurdu.

Özgür Özel’in Twitter’dan yaptığı açıklamaya göre, Demirtaş’ı ziyaret için Edirne’ye gidecek olan heyette CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Antep Milletvekili doktor Bayram Yılmaz Kaya ve İstanbul Milletvekili avukat Zeynel Emre yer alacak.




Önceki Haber
Gözaltına alınan Grup Yorum üyesi üç kişi tutuklandı
Sonraki Haber
SOHR: Tel Rıfat'a Türkiye saldırısında dokuzu çocuk 10 sivil yaşamını yitirdi