Ana SayfaDünyaDemokratlar’ı suçlayan Trump: Bir an önce Senato’da yargılanmak istiyorum

Demokratlar’ı suçlayan Trump: Bir an önce Senato’da yargılanmak istiyorum

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Temsilciler Meclisi’nde azledilmesinin ardından Senato’da yapılması beklenen yargılamanın bir an önce gerçekleşmesini istediğini söyledi, Demokratlar’ı süreci yavaşlatmakla suçladı. Ancak Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi, Senato’nun adil bir yargılama gerçekleştirmeyeceği görüşünde.

ABD’de Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump ile ilgili yürütülen azil sürecinin Senato’da devam edip etmemesiyle ilgili oylamada, Trump’a dönük suçlamaları kabul etmişti.

Böylece görevi kötüye kullanma ve Kongre’nin çalışmasını engellemek ile suçlanan Trump’ın, Senato’da yargılanmasına karar verilmişti.

ABD Başkanı Trump ise Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin iki ayrı suçlamadan ötürü kendisini azletmesinin ardından Senato’da görülmesi beklenen yargılamanın bir an önce gerçekleşmesini istiyor.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Demokratlar’ı Senato’da gerçekleşecek yargılama sürecini yavaşlatmakla suçladı.

Donald Trump yaptığı paylaşımında, “Demokratlar’ın elinde doğru düzgün bir kanıt bulunmadan, avukatlarını, tanıklarını dinlemeden kendisini suçladığını, şimdi de Senato’nun düzenleyeceği duruşmaya karıştıklarını” iddia etti.

Bir an önce bu davanın sonuçlanmasını talep ettiğini söyleyen Trump’ın yargılanabilmesi için Temsilciler Meclisi’nin gerekli belgeleri Senato’ya ulaştırması gerekiyor.

Pelosi’ye göre ‘adil bir yargılama gerçekleşmeyecek’

Ancak Temsilciler Meclisi’nin Demokrat lideri Nancy Pelosi, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’nun adil bir yargılama gerçekleştirmeyeceğini savunarak bu adımı atmıyor.

Pelosi, Senato’nun Demokratlar’ın talepleri doğrultusunda bir yargılama mekanizması kurmasını istiyor.

Nancy Pelosi’ye göre Senato tanıkların dinlenmesine karşı çıkarak adil bir duruşma gerçekleşmesine engel olacak.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi

Nasıl bir yargı sürecinin işleyeceğine Senato’nun Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell karar verecek.

Demokratlar, Mitch McConnell’dan hangi tanıkların dinleneceği ve hangi ifadelere yer verileceği bilgisini talep ederken McConnell henüz bu talebe yanıt vermedi.

McConnell’a göre azil süreci, ABD tarihinin “en aceleye getirilmiş, en az detaylandırılmış ve en büyük haksızlığın işlendiği” bir süreç.

Görevden azil sürecinde bundan sonra ne olacak?

53 Cumhuriyetçi’nin olduğu 100 koltuklu Senato’da duruşmalar yapılacak.

Duruşmaların sonucunda Senato, Trump’ın suçlu olup olmadığı konusunda oylama yapacak.

Senato’nun 3’te 2’sinden azı Donald Trump’ı suçlu bulursa, Trump görevine devam edecek.

Eğer Senato’nun 3’te 2’si (en az 67 üye) Donald Trump’ı suçlu bulursa Trump görevden alınacak ve yerine Başkan Yardımcısı geçecek.

Ne olmuştu?

Azil sürecini başlatan iddiaların odağında Trump’ın kısa bir süre önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesi yer alıyor.

İddialara göre, Trump, Zelenskiy’den Demokrat başkan aday adayı Joe Biden ve oğlunun Ukrayna’daki şirketiyle ilgili yolsuzluk soruşturması açmasını istedi.

Trump, Zelenskiy ile görüşmesinde Biden konusunu gündeme getirdiğini kabul ediyor ancak yolsuzluk soruşturması istediğini reddediyor.


Karınca, BBC Türkçe



Önceki Haber
İdlib’de çatışmalar: SOHR, 'bir günde 80'i aşkın kişi öldü' dedi
Sonraki Haber
Devrimci Parti Genel Başkanı'na gözaltı