Ana SayfaÇalışma YaşamıDİSK: Asgari ücret net 3 bin 200 lira olmalı

DİSK: Asgari ücret net 3 bin 200 lira olmalı

HABER MERKEZİ – Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı dün yapılırken, DİSK 2020 yılında uygulanacak asgari ücretin net 3 bin 200 lira olması gerektiğini açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İstanbul Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası’nda gerçekleştirdiği basın toplantısıyla asgari ücrete yönelik talep ve görüşlerini açıkladı.

Açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, EMEP Genel Sekreteri Levent Tüzel, Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Özkan Atar ve DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı.

Salona “İnsan Onuruna Yaraşır Asgari Ücret” yazılı pankart asılırken, toplantıda konuşan Çerkezoğlu asgari ücretin sadece 10 milyon işçi ve ailesinin değil, emeğiyle geçinen herkesin çalışma ve yaşam koşullarını belirleyen temel bir parametre olduğunu vurguladı.

2020 yılı asgari ücret pazarlığının zorlu geçeceğinin bir sır olmadığını söyleyen Çerkezoğlu, “DİSK, asgari ücret pazarlığını bütün işçi konfederasyonları tarafından ortaklaşa yürütülmesi gereken bir mücadele olarak görmekte ve asgari ücret görüşmeleri sırasında konunun toplumsal bir talep haline gelmesi için ortak çalışma ve ortak mücadeleyi önemsemektedir” diye konuştu.

Çerkezoğlu, “Asgari ücret pazarlığı sadece masa başı pazarlık değildir. Doğruları söylemek yetmez, haklı olmak da yetmez, sendikalı sendikasız tüm işçiler ve emekçiler olarak haklı taleplerimiz için omuz omuza vermek, meydanlarda, sokaklarda, işyerlerinde mücadeleyi büyütmek gerekmektedir” diye de ekledi.

“Asgari ücret lütuf değil haktır”

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4’üncü ülke olduğunu belirten DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, asgari ücretteki kayba ilişkin şu verileri paylaştı:

  • Merkez Bankası’nın yıllık ortalama Cumhuriyet altını fiyatlarına göre 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 altın alınabilirken. 2019 itibariyle yıllık net asgari ücretle sadece 14 Cumhuriyet altını alınabilmektedir.
  • 2008’de 371 dolar olan asgari ücret, krizin etkisiyle 2009’da 339 dolara, 2016’daki 430 dolar düzeyinden 2019’da 357 dolar düzeyine geriledi.

“İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret lütuf değil haktır” diyen Çerkezoğlu, 2020 yılı asgari ücretinin net 3 bin 200 lira olması gerektiğini söyledi.

Çerkezoğlu, “Hem geçim ücretini hem de milli gelir artışını dikkate aldığımızda 2020 yılı asgari ücreti en az net 3 bin 200 lira olmalıdır. Tüm işçileri bu hak ve onur mücadelesinde omuz omuza olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları

Türkiye’de 2020 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün itibariyle ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Asgari ücreti belirleme toplantısında, hükümet adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yer alırken, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını Türk-İş’in ev sahipliğinde 10 Aralık’ta yapacak.

Üçüncü toplantı ise 17 Aralık’ta işverenleri temsil eden TİSK’te yapılacak.

Komisyonun dördüncü ve son toplantısının ise Bakanlığın ev sahipliğinde, bu ayın son haftasında yapılması planlanıyor.


Enflasyon yine iki haneli seviyelerde

Asgari ücret görüşmeleri: “Temsiliyet antidemokratik, Türk-İş işçiyi yoksulluğa mahkum ediyor”

Asgari ücret görüşmeleri: İlk toplantı yapıldı, zam pazarlığı sürüyor

Previous post
PISA 2018 sonuçları: Türkiye, OECD ortalamasının hayli gerisinde
Next post
“Sadece son bir ayda 350 HDP’li gözaltına alındı, partinin yarısı cezaevinde”