Ana SayfaEkolojiEkoloji Birliği’nin ‘yıkım projesi’ dediği Kanal İstanbul’a dair son açıklamalar

Ekoloji Birliği’nin ‘yıkım projesi’ dediği Kanal İstanbul’a dair son açıklamalar

HABER MERKEZİ – Kanal İstanbul Projesi’nin geri dönüşü imkansız ekolojik hasarlara sebebiyet vereceğini ve iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Ekoloji Birliği, “Bu proje, ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak karşı çıkılması ve engellenmesi gereken bir yıkım projesidir” dedi. Çevre Bakanı Kurum “Önümüzdeki hafta itibarıyla ÇED raporumuz çıkacak” açıklamasında bulunurken, İBB Başkanı İmamoğlu “Bu bir rant projesi, hukuki haklarımızı inceliyoruz, Pazartesi’yi bekleyin” diye konuştu.

Ekoloji Birliği, tartışmalı Kanal İstanbul Projesi’ne dair yaptığı açıklamada projenin durdurulması için çağrı yaptı.

Birlik yaptığı açıklamada projeye karşı çıkış nedenlerini sıralarken, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “projenin masrafını gerekirse hazineden karşılarız” demesini ise “kabul edilemez” diye nitelendirdi.

Ekoloji Birliği, “Açlık ve yoksulluğun dibe vurduğu, hazinenin boşaldığı, krizin yükünün işçi ve emekçilere yıkıldığı ortamda böyle bir açıklama ancak yeni rant alanları konusunda ısrarını ortaya koymaktadır” dedi.

“Kanal İstanbul Projesi, ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak karşı çıkılması ve engellenmesi gereken bir yıkım projesidir” diyen Ekoloji Birliği, Türkiye genelindeki 67 bileşeni ile projeye karşı mücadele edeceğini vurguladı.

Su havzaları yok olacak, tarım yapılamayacak, ekosistem bozulacak…

Ekoloji Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre, projenin hayata geçirilmesi halinde yaşanacak ekolojik yıkım özetle şöyle:

  • En başta canlıların yaşam kaynağı olan su havzalarının ve ormanların yok edilmesine neden olacak
  • Kanal çevresinde tuzlanma nedeniyle sular içilmez, topraklar ekilmez olacak
  • Kanal açıldığında akıntı etkilenecek, denizin ekosistemi bozulacak. Buna kanaldan çıkacak toprakların Karadeniz kıyılarının doldurulması da eklenince ekosisteme zararı büyüyecek
  • Kuş göç yolu bozulacak ve sulakların kuruması göçmen kuşları etkileyecek
  • Marmara Denizi’ni daha da kirleterek tamamen oksijensiz hale getirecek

Açıklamada ayrıca, Ekoloji Birliği’nin de katıldığı TMMOB’un projeye dair maddeleştirilen görüşleri de sıralandı:

  • Projeyle yaklaşık 20 bin futbol sahası büyüklüğünde doğal orman yok olacak,
  • Proje kentte ve bölgede geri dönüşü imkansız ekolojik hasarlara sebebiyet verecek,
  • Proje kentin üst ölçekli planına sonradan işlenmiştir ve plan ana kararlarıyla çelişmekte,
  • Proje güzergahında üç aktif fay hattı bulunmakta, deprem ve tsunami riski de içermekte,
  • Proje ile tüm nüfus ve istihdam dengesi altüst olacak,
  • Kanal nedeniyle heyelan, toprak kaymaları ve sıvılaşma tehlikesi yüksektir,
  • Geçimini tarımdan, hayvancılıktan sağlayan yöre halkı yaşam güvencesini kaybedecek,
  • Kanalın yapım, işletim maliyeti ve geri ödeme süresindeki dengesizlikler nedeniyle kanal, telafisi imkansız sorunlar doğuracaktır.

İmamoğlu: Pazartesi’yi bekleyin

CHP’nin İstanbul’da düzenlediği Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi’nde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Kanal İstanbul Projesi’yle ilgili yaptığı yeni açıklamada, “Çok kötü bir kentleşme modelini dayatma ya da günün Türkçesiyle bir rant projesi” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın dün yaptığı açıklamaya da tepki gösteren İmamoğlu, “Dün sayın bakan açıklama yapıyor ‘En yakın zamanda kazmayı vuracağız’. Nerede milyonlarca insanın fikri? Sadece 16 milyon insan değil bakın 82 milyon insanı ilgilendirir” dedi.

İBB Başkanı İmamoğlu, “İBB olarak hukuki haklarımızı da inceliyoruz, bu konuda açıklamamız olacak, Pazartesi’yi bekleyin” diye de ekledi.

Bakan Turhan, “İstanbul Boğazı’na alternatif sağlayacak, mal ve can güvenliğinin teminatı olacak Kanal İstanbul’un tüm hazırlıkları bitmek üzere, inşallah önümüzdeki yıl kazmayı vuracağız” demişti.

Çevre Bakanı: ÇED sürecinde sona yaklaştık

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul’la ilgili olarak, “ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinde sona yaklaştık, önümüzdeki hafta itibarıyla ÇED raporumuz çıkacak” açıklaması yaptı.

Bakan Kurum, Kanal İstanbul Projesi sürecinde arazi rantına da izin vermeyeceklerini savundu.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakan olduğu 2011’de yaptığı bir açıklama ile Kanal İstanbul Projesi’ni duyurmuş, bunu da “çılgın proje” olarak anmıştı.

Projenin güzergahının Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridorunda olacağı duyurulmuştu.

Yaklaşık 45 kilometre olacağı belirtilen Kanal İstanbul’un güzergahı netleşse de projenin ÇED sürecinin ne olduğu ile ilgili hiçbir soru yanıt bulmamıştı.

Son olarak ÇED sürecinin tamamlanması amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili kurumların yetkililerinin katılımıyla bir toplantı düzenlenmişti.

Ulaştırma Bakanı Turhan, “Teknik çalışmaları tamamladık. ÇED çalışmalarında son aşamaya geldik. 1/100.000 ölçekli çevre düzenleme planının kesinleşmesini müteakip ihalesine çıkacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Yani artık bu sürecin de tamamlanmasıyla Kanal İstanbul’da ihale safhasına geçilecek.

Diğer yandan Kanal İstanbul’un etrafında kurulacak ‘yeni şehri’ planlamak için 2018 yılında AKP yönetiminde olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında protokol imzalanmıştı.

Protokole göre İBB ve İSKİ’nin kanal güzergahındaki arazileri TOKİ’ye devredilecek. TOKİ’ye devredilen tüm alanlardan elde edilen gelir de kanalın finansmanında kullanılacak.


İmamoğlu’ndan Erdoğan’a Kanal İstanbul yanıtı

Erdoğan’dan İmamoğlu’na: Kanal İstanbul’a başlıyoruz, sen otur işine bak

9 maddede Kanal İstanbul’la gelecek ‘yıkım’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'de kongre üyeleri: Türkiye'nin beyaz fosfor kullanıp kullanmadığı araştırılsın
Sonraki Haber
Gelecek Partisi'nin yönetim kadrosu belli oldu, Davutoğlu'ndan açıklama