Ana SayfaEkonomiEkonomide büyüme rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?

Ekonomide büyüme rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?

HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,9 büyüme kaydetti. İlk çeyrekte yüzde 2,6, ikinci çeyrekte yüzde 1,5 oranında ekonomik daralma yaşanmıştı. İktisatçılar ise 3 Aralık’ta açıklanması beklenen enflasyon rakamları üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre 2019’un üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,9 büyüdü.

İlk çeyrekte yüzde 2,6, ikinci çeyrekte yüzde 1,5 oranında ekonomik daralma yaşanmıştı.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini ise 2019’un bu çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 11,5 artarak 1 trilyon 145 milyar 99 milyon TL oldu.

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’yı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; bu çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3,8, sanayi sektörü yüzde 1,6 arttı ve inşaat sektörü yüzde 7,8 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 0,6 arttı.

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,5 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %7 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 12,6 azaldı.

Mal ve hizmet ihracatı ile işgücü ödemeleri

Mal ve hizmet ihracatı yüzde 5,1 mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 7,6 arttı.

İşgücü ödemeleri, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19,8, net işletme artığı/karma gelir yüzde 6,2 arttı.

İktisatçılar ne diyor?

İktisatçılar ise açıklanan rakamlar üzerinden şu değerlendirmelerde bulunuyor:

Mustafa Sönmez

“Yabancıların Türkiye girişi azaldıkça, ekonomi küçülüyor. 2018 ortalarından bu yana dış kaynak girişi zayıfladı, geriledi, buna bağlı olarak döviz fiyatı arttı ve GSYH küçüldü.
“GSYH verilerinde en önemli boyut yatırımlardır. Yatırımlar, 3. çeyrekte de yüzde 13’e yakın küçüldü. Yani 5 mevsimdir yatırımlar küçülüyor. Bu, yüzde 14’ü aşan işsizliğin daha da artacağına işarettir.”

Veysel Ulusoy

“Yatırım verileri ile enflayon oranı uyuşmuyor. Tarım büyümüş.”
“Yatımların yüzde 12.6 aldığı bir ortamda hükümet harcamalarının etkisi ile büyümüşüz. Sağlığımız daha da bozuldu.
“Yarın enflasyon oranını açıklayacaklar. Aylık yüzde 0.6-0.8 arttı diyecekler. Yıllık ise çift hane oldu diye vurgulayacaklar.”

Banu Kıvcı Tokalı

“Yarın açıklanacak enflasyon verilerinin de, yeniden dengelenmenin sadece büyüme değil, fiyatlar bacağıyla da desteklendiğini göstermesini bekliyorum.
Hem çeyreklik hem de yıllık bazda büyüme dönemi. Ayrıca, büyüme modeli de, iç talebin öne çıktığı geleneksel resme dönüyor. Yeniden dengelenme, büyüme verileriyle resmiyet kazanıyor.”

Ümit Akçay

“Ekonomi yönetiminin vaat ettiği ‘büyüme modeli değişimi’, yani cari açık vermeden, ihracata dayalı büyüme şimdiden boş çıktı. 2019 3. çeyrekte dış ticaretin büyüme katkısı negatif.
“3. çeyrekteki büyük kredi genişlemesi, büyümedeki ivme kaybını durdurmaya yetmemiş. Kredi genişlemesi, özel bankalarında eklenmesiyle sürüyor. 4. çeyrek verisi bu trendi izlemek için kritik olacak.”

Ekonomist Özgür: Ortada gizlenebilecek bir tablo yok

Previous post
Bir kadını cinsel saldırıya maruz bırakan müftü İsmail Kaya'ya 26 yıl hapis
Next post
Feminist yeni dalga ve kadın kazanımlarına yönelen hınç II – Derya Aydın