Ana SayfaGüncelEkonomik ambargoya karşı Evrensel ve BirGün’den dayanışma çağrısı

Ekonomik ambargoya karşı Evrensel ve BirGün’den dayanışma çağrısı

HABER MERKEZİ – Basın İlan Kurumu’nun ambargosuyla karşı karşıya olan BirGün ve Evrensel gazetelerinin genel yayın yönetmenleri, okurlara dayanışma çağrısında bulundu: “Bu gazetelere sahip çıkılması bugün iktidara karşı halkın haber alma hakkını savunmak açısından büyük bir öneme sahip.”

Resmi ilanlar ile kamu kurum kuruluşlarına ait reklamların gazete ve dergilerde yayınlanmasına aracılık eden Basın İlan Kurumu’nun (BİK) BirGün ve Evrensel gazetelerine dönük reklam ambargosuna karşı gazete yöneticilerinden çağrı var.

BİK, BirGün gazetesine Baskı ve Bayi-İade Defterleri’nin gecikmeli olarak tutulduğu ve haberlerde kaynak göstermediği gerekçesi, Evrensel gazetesine ise haber başlıkları nedeniyle ilan durdurma cezaları vermişti.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve BirGün Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi İbrahim Varlı, bu ambargoya karşı dayanışma çağrısı yaptı.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve BirGün Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi İbrahim Varlı

Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney’e konuşan Fatih Polat, BİK’teki yönetim değişikliği sonrası yoğunlaşan cezalara dikkat çekerken, iktidarı eleştiren haberlere yer veren gazetelere yönelik mali ve siyasi kuşatma olduğunu belirtti.

Polat, başlattıkları “Bir oku bir okut” kampanyasını hatırlatarak, halkın haber alma hakkını savunan gazetelerin yalnız bırakılmaması çağrısı yaptı.

“İktidarın baskı altına aldığı Evrensel, BirGün, Yeni Yaşam, Cumhuriyet gibi gazetelerin yaşatılması, demokratik güçlerin sahip çıkmasıyla olabilir” diyen Polat, “Bu gazetelere sahip çıkılması bugün aslında iktidara karşı halkın haber alma hakkını savunmak açısından büyük bir öneme sahip” dedi.

“Etkilendik, daha da etkileneceğiz ama bu teslim olacağımız veya gazeteyi kapatacağımız anlamına gelmiyor” diyen İbrahim Varlı da alternatif ekonomik yöntemler, abonelik kampanyaları ve okur dayanışmasıyla ayakta kalacaklarını vurguladı.

Sadece BirGün değil, Evrensel, Yeni Yaşam, Cumhuriyet gibi gazetelerin de saldırı altında olduğunu söyleyen Varlı, “dayanışma” çağrısını yineledi:

“82 milyonluk ülkede 3-4 tane gazeteden bahsediyoruz. Duyarlılık var tabii ama bunun daha da büyütülmesi lazım. Çünkü biz toplumsal muhalefetin, derneklerin, sendikaların, ezilenlerin, şiddete, tacize maruz kalanların, sesini duyuramayanların gazetesiyiz. Bize sahip çıkarak esasında kendilerine, kendi yaşam alanlarına sahip çıkmış olacaklar. Grevdeki işçileri, polis şiddetiyle öldürülenleri manşetlere taşıyan bizleriz. Yolsuzlukları ortaya çıkaranlar, iktidarın gerici faşist bütün pisliklerini manşetlerden veren yine bizleriz. Bizler olmasak bütün bunlar kamuoyundan gizlenmiş olacak. O yüzden dayanışmayı, sahiplenmeyi daha da arttırmamız lazım.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İlahiyat Fakültesi'ndeki cinsel tacizle ilgili açıklama yapmak isteyen öğrencilere tehdit mesajları
Sonraki Haber
Karadeniz'deki yangınlar 'kontrol altında': 280 hektar alan zarar görmüş