Ana SayfaEkonomiEnflasyon yine iki haneli seviyelerde

Enflasyon yine iki haneli seviyelerde

HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıkladığı verilere göre Kasım ayında enflasyon yine iki haneli seviyelere çıkarak, yüzde 11’e yaklaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Buna göre, Kasım’da Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0,38, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,56 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,87 artış gerçekleşti.

Türkiye’de enflasyon, uzun bir süre sonra Eylül ayında tek haneli rakamlara gerilemişti. Ancak Kasım ayı ile birlikte tekrar çift haneli seviyeye ulaştı.

Yıllık en fazla artış alkollü içecekler ve tütün grubunda

Aylık en yüksek artış yüzde 2,69 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu.

Ana harcama grupları itibariyle Kasım ayında endekste yer alan gruplardan, ev eşyasında yüzde 0,59; haberleşmede yüzde 0,39; konutta yüzde 0,36 ve ulaştırmada yüzde 0,33 artış oldu.

Yıllık en fazla artış yüzde 43,35 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

Gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 8,89 artarken, eğitimde artış yüzde 14,35, sağlıkta ise yüzde 13,85 oldu.

Kasım 2019’da endekste kapsanan 418 maddeden; 33 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 296 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 89 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş kaydedildi.

İktisatçılar ne diyor?

İktisatçı Mustafa Sönmez, tüketici enflasyonunun yine iki haneli olduğunu ve yüzde 11’e yaklaştığını belirterek, 12 aylık ortalamanın da yüzde 16’ya yakın olduğuna dikkat çekti.

Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan Sönmez, şunları kaydetti:

İktisatçı Banu Kıvcı Tokalı ise yıllık enflasyondaki yükselişin beklenenden daha ılımlı olduğu görüşünde.

Albayrak’tan açıklama

Kasım ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yıl sonu hedefinin altına inilebileceğini belirtti.

Enflasyonun Kasım ayında “bir miktar” yükseldiğini söyleyen Albayrak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Görünümdeki iyileşme sürüyor. Yılbaşından bu yana tüketici enflasyonunda 10 puana yakın düşüş yakaladık. Enflasyonla mücadelede güçlü duruşumuzu sürdüreceğiz.
“Dengelenme sürecinde kurda yakalanan istikrar, gıda arzındaki artış, ithalattaki düşüş, enflasyondaki olumlu görünümü sürdürüyor. Ayrıca tüketici fiyatlarında, ÜFE kaynaklı baskı da oldukça azalmıştır.
“Bu tablo, yılı %12 hedefinin altında kapatabileceğimizi göstermektedir.”
Previous post
Londra'da homofobik tezahürata soruşturma
Next post
NATO zirvesi öncesi ABD'den Ankara'nın YPG şartına rest