Erdoğan: Bize demokrasi dersi verenler, diktatörleri kırmızı halıda ağırladı
HABER MERKEZİ – Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Peter Handke’yi ‘faşist’ olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu şahsı ödüllendirenler, 25 yıl önce Bosna’da işlenen soykırıma da ortak olmuşlardır” dedi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen “Sürgünün 75. Yılında Ahıska Türkleri Anma Programı”nda yaptığı konuşmada Avusturyalı yazar Peter Handke’nin Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmesini eleştirdi.
Erdoğan, “On binlerce Müslümanın kanını döken bir caniyi savunan, öven bir şahsın böyle bir ödüle layık görülmesi, utanç vericidir, rezalettir” dedi.
“Bize demokrasi ve hukuk dersi verenler, on binlerce insanın kanını döken diktatörleri ve terör elebaşlarını kırmızı halıda ağırladılar” diyen Erdoğan, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:
“Çünkü bunların hakkı, hakikati, adaleti ve insani değerleri savunmak gibi bir dertleri asla yoktur.
“Böyle bir hassasiyetlerinin olmadığını Nobel edebiyat ödülünü Bosna soykırımını inkar eden bir faşiste vererek tekrar göstermişlerdir.
“Bu ödül, sadece İslam ve insanlık düşmanlarına cesaret aşılayacaktır. Akıl, izan ve vicdan sahibi herkesi, bu skandala tepki göstermeye çağırıyoruz.
“İslamofobinin yayıldığı bir günde soykırım zihniyetini ödüllendirmek yeni soykırımlara icazet vermek demektir. Bu şahsı ödüllendirenler, 25 yıl önce Bosna’da işlenen soykırıma da ortak olmuşlardır.”
Handke ödülünü protestoların gölgesinde aldı
2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Peter Handke, İsveç’in başkenti Stockholm’de protestolar altında gerçekleşen törende ödülünü teslim aldı.
Handke’ye 1990’lı yıllarda Yugoslavya iç savaşı sırasında ağır savaş suçlarından sorumlu tutulan Slobodan Miloseviç’e destek verdiği gerekçesiyle tepki gösteriliyordu.
Ödül törenini boykot eden ülkelere Kosova, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Arnavutluk’un ardından Türkiye de katılmıştı.
Peter Hankde 1942, Avusturya doğumlu. Hala Avusturya’nın Salzburg kentinde yaşıyor.
İlk romanı Eşekarıları 1966’da yayımlandı. İlk oyunu Kaspar ise bundan iki yıl sonra, 1968’de sahnelendi ve Handke’yi savaş sonrası kuşağın en önemli genç yazarlarından biri konumuna getirdi.
Max Frisch, Handke’nin Kaspar’ını önem açısından Beckett’in Godot’yu Beklerken‘iyle eşdeğer gördüğünü dile getirmişti.
Bundan sonraki dönemde art arda romanlar ve denemeler yayımlayan Handke, kuşağının en verimli yazarlarından biri olarak niteleniyor.
Denemelerini topladığı kitaplar arasında en çok ilgi çeken Ben Fildişi Kulede Oturuyorum oldu.
Romanları arasında ise Wim Wenders tarafından sinemaya aktarılan Kalecinin Penaltı Anındaki Endişesi (1995), Uzun Ayrılık, Kısa Mektup, Gerçek Duygunun Saati, Çocuğun Öyküsü, Acıların Çinlisi, St. Victoire’ın Verdiği Ders, Mutsuzluğa Doyum, Yavaş Yavaş Eve Dönüş sayılabilir.
Handke’ye bütün eserleri için 1979’da Franz Kafka ödülü verilmişti.
2018 ve 2019 Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri açıklandı
Karınca, bianet, BBC Türkçe
PAYLAŞ:
Tweet