Ana SayfaGüncelErdoğan: Gerekirse Libya’ya desteğimizin askeri yönünü artıracağız

Erdoğan: Gerekirse Libya’ya desteğimizin askeri yönünü artıracağız

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekmesi halinde Türkiye’nin Libya’ya desteğinin askeri yönünün artırılabileceğini söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gölcük Tersane Komutanlığı’nda Yeni Tip Denizaltı Projesi 1’inci Gemisi Pirireis’in Havuza Çekme ve 5’inci Gemisi Seydialireis’in İlk Kaynak Töreni’nde konuştu.

Erdoğan, Yunanistan’ın uzunca bir süredir Türkiye’yi denize adım atamaz hale getirme peşinde olduğunu, İsrail’in de benzer çaba içerisinde olduğunu söyledi.

“Bizim kimsenin hakkını gasp etmek gibi niyetimiz yok. Artık bu suskun ve çekingen politikayı sürdürme lüksümüz yok. KKTC ve Libya ile başladığımız süreçten vazgeçersek, denize girecek kıyı, olta atacak sahil bırakmayacaklar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Libya mutabakatının uluslararası hukukla çelişen yönü bulunmadığını belirterek “Bizim durduk yerde kimseyle maraza çıkarmak, kimsenin hakkını hukukunu gasp etmek gibi bir niyetimiz yoktur” dedi.

“Hiç kimse bizi dışlama, kıyılarımıza hapsetme, ekonomik çıkarlarımızı gaspetme niyetiyle karşımıza gelmesin” diyen Erdoğan, “Gerekirse Libya’ya desteğimizin askeri yönünü artıracağız” dedi.

“Libya nere, Türkiye nere diyorlar. Bizi ülkelerimizi maceracılıkla suçluyorlar. İllegal bir şahsa sahip çıkıyorlar. Halbuki denizler komşudur. Biz her türlü işbirliği ve ortak çalışma yürütmeye hak sahibiyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in Libya’daki adımlarını biliyoruz. O zaman ne arıyordu. O zaman bizim de Libya’ya gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Türkiye ne Suriye’deki adımlarından ne de Libya’daki adımlarından kesinlikle geri dönmeyecektir. Karada, denizde havada her türlü imkanı değerlendireceğiz. Gerekirse Libya’ya askeri desteğin yönünü artıracağız.”

Türkiye-Libya askeri işbirliği mutabakatı

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, dün (21 Aralık) Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat, taraflar arasında iş birliği, Libya’da polis ve askeri sorumlulukları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye tarafından eğitim, danışmanlık, tecrübe aktarımı, planlama ve malzeme desteği verilmesi, talep edilmesi halinde Türkiye ve Libya’da müşterek bir Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulması, eğitim, teknik bilgi, destek, geliştirme, bakım, onarım, kurtarma, imha, liman ve müşavirlik desteği sağlanması ve mülkiyeti elde olmak kaydıyla kara, deniz ve hava araçları, teçhizatı, silahları, bina ve arazi (eğitim üsleri) tahsisi, kabul eden tarafın davetiyle, tarafların sınırları içerisinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bünyesinde bulunan Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri’nin faaliyet alanlarına yönelik müşterek olarak askeri planlama, tecrübe aktarımı, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile silah sistemi ve teçhizatın kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi konularını kapsıyor.

Previous post
İltica değil eziyet bürosu: Bitmeyen sıra, rüşvet iddiası, soğuk, ırkçılık
Next post
Diyarbakır'daki emek ve demokrasi mitingine 'savaş' yazılı pankartlar alınmadı