Ana SayfaGüncelErdoğan: Hiçbir mülteciyi geri göndermedik

Erdoğan: Hiçbir mülteciyi geri göndermedik

HABER MERKEZİ – Cenevre’de düzenlenen Küresel Mülteci Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiçbir mülteciyi geri göndermediklerini belirterek, “Biz din, dil, ırk, etnik köken ayrımı yapmadan herkese kucak açtık” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) düzenlediği 1. Küresel Mülteci Forumu’nda konuştu.

Eşbaşkan olarak katıldığı Cenevre’deki forumda yaptığı konuşmada Erdoğan, “Türkiye düzensiz göç ve mültecil akınlarının yükünü dünyada en ağır hisseden ülkelerin başında geliyor” dedi ve şu anda 3.7 milyonu Suriye’den olmak üzere, 5 milyona yakın yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

“Suriye’de çatışmalar başladıktan sonra açık kapı politikası uygulayarak hiçbir mülteciyi geri göndermedik” diye belirten Erdoğan, “Biz din, dil, ırk, etnik köken ayrımı yapmadan herkese kucak açtık” şeklinde konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birkaç münferit hadise dışında hamdolsun mültecileri ötekileştirecek, dışlayacak, onları düşmanlaştıracak hiçbir üzücü olay yaşanmadı.
“Devlet olarak vatandaşlarımıza hangi imkânları sağlıyorsak ülkemize sığınanlara da aynı imkânları sağlıyoruz. Varil bombalarından kaçan insanlara kapımızı kapayamazdık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, “Petrol kuyularını koruma amacına harcanan hiçbir çaba varil bombalarından kaçan çocuklara harcanmamıştır” dedi.

‘Kayıtsız göçmenler’ geri gönderiliyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 24 Temmuz 2019’da “İstanbul’da kayıtsız göçmenlerin geri gönderilmesi için çalışma başlattıklarını” açıklamıştı.

İstanbul Valiliği de 22 Temmuz 2019 tarihli açıklamasında, kentte bulunan ama kaydı başka şehirlerde olan veya kaydı olmayan Suriyelilere şehri terk etmeleri için 19 Ağustos’a kadar zaman verildiğini duyurmuştu. Bu süre daha sonra 30 Ekim’e kadar uzatılmıştı.

15 Kasım’da ise İstanbul Valiliği, 42 bin 888 mültecinin geri gönderme merkezlerinin bulunduğu illere sevk edildiğini açıklamıştı.

Mültecilerin kentten gönderildiği görüntüler de basına yansırken, İnsan Hakları Derneği İstanbul’daki durumun insani kriz boyutu aldığını ifade etmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erkek şiddeti: Diyarbakır'da son 5 ayda 838 kadın şiddete maruz bırakıldı
Sonraki Haber
İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı kuruldu