Ana SayfaEkonomiErdoğan: Utanmadan ‘yaptırım’ diyorlar, bizim de yaptırımlarımız olacak

Erdoğan: Utanmadan ‘yaptırım’ diyorlar, bizim de yaptırımlarımız olacak

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin yaptırım kararıyla ilgili “Utanmadan ‘yaptırım uygularız’ diyorlar; buna karşın bizim de yaptırımlarımız olacak” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen zirve sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Kongresi’nin oluşturan Temsilciler Meclisi ve Senato’da kabul edilen savunma bütçesinin onaylanması ile ilgili soruya Erdoğan’ın yanıtı “Utanmadan ‘yaptırım uygularız’ diyorlar. Bu tam manasıyla haklarımıza tecavüzdür” şeklinde oldu.

“S-400 olsun, F35’lerle ilgili adımlar olsun, bunlar bitmiş işler. Biz bu işi bitirmişiz” diyen Erdoğan, sözlerini “Şimdi bir de utanmadan sıkılmadan TürkAkım ile ilgili ‘buna yaptırım uygularız’ diyorlar” diye sürdürdü.

Erdoğan, “Bütün bunlara karşı tabi ki bizim de yaptırımlarımız olacaktır. Yani biz eli kolu bağlı duracak bir millet değiliz. Hep söylüyorum ‘biz kabile devleti değiliz.’ Burası Türkiye… Dolayısıyla da bu konu ile ilgili biz de kendi yaptırımlarımızı kesinlikle uygulamaya sokarız” diye belirtti.

Ne oluyor?

Toplamda 738 milyar dolarlık “2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası” 48’e karşı 377 oyla Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesinin ardında ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato tarafından da 8’e karşı 86 oyla onaylanmıştı.

Söz konusu tasarı, Başkan Donald Trump tarafından imzalanması halinde yasalaşarak yürürlüğe girecek.

Tasarının Ankara’yı ilgilendiren yönü ise Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının sevkıyatını yasaklıyor olması.

Ayrıca Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye yönelik CAATSA yasası kapsamında yaptırımların hayata geçirilmesi.

Tasarı aynı zamanda TürkAkım projesine yaptırım uygulanmasını da kapsıyor.

Söz konusu tasarı ABD Başkanı Trump tarafından veto edilebilir. Ancak meclis üyeleri 3’te 2 çoğunluk ile tasarıyı yeniden kabul ederse Trump’ın veto hakkı kalmıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AYM'nin iptal ettiği düzenleme Meclis'te: ‘Güvenlik soruşturması’ şartına tepki
Sonraki Haber
"OHAL rejimiyle yönetiliyoruz": Ankara'da bütçe açıklamasına ‘kayyum’ engeli